Hvordan bli kvitt migrene

Migrene er utrolig slitsomt for de som har det, og kan virkelig ta over hverdagen. Det skiller seg fra vanlig hodepine ved at det kan vare mye lenger, og de vanlige årsakene til hodepine ikke nødvendigvis er det samme som gir migrene.

Det er ingen behandling man kan ta for å bli kvitt migrene for alltid, men det er mulig å bli kvitt migreneanfall når de kommer.

For å bli kvitt migrene når man får et anfall bør man først og fremst ta smertestillende medisiner. Både Paracet og Ibux har virkestoffer som demper smerten, og noen foretrekker den ene over den andre. Om disse ikke er sterke nok kan man få resept på sterkere smertestillende midler kalt triptaner hos fastlegen.

I tillegg bør man legge seg til å slappe av eller sove i et mørkt, stille og svalt rom. Ha gjerne en kald klut eller ispose mot pannen hvis du føler at det hjelper.

Triptaner er altså veldig gode mot migrene, og fungerer ved at blodkarene i hjernen trekker seg sammen. Her må man ha resept fra fastlegen, for disse er litt heftigere enn vanlige smertestillende.

Kvinne med migrene

Ingen magisk oppskrift for å bli kvitt migrene

Det er altså ingen magisk oppskrift for å kvitte seg med migrene. For mange vil det fungere godt om man tar smertestillende tabletter og legger seg til å slappe av i et mørkt og stille rom, mens andre ikke vil få god nok effekt av dette.

Hvis man er sterkt plaget av migrene bør man derfor kontakte lege for videre rådgivning, og en samtale om man bør prøve triptaner for å behandle migreneanfallene.

Du kan forbygge migreneanfallet

Det kan i mange tilfeller være minst like fornuftig å jobbe for å forebygge migreneanfall, og heller unngå å få dem enn å jobbe med å bli kvitt dem.

Alle har ulike triggere for når de får migreneanfall, så det er viktig å prøve å kartlegge hva som får deg til å få migreneanfall. For veldig mange er det stress knyttet til skole, jobb eller familieliv.

Ellers er det noen andre ting som kan trigge migrene hos de fleste som har sykdommen:

  • Aktiv eller passiv røyking.
  • Inntak av kaffe, rødvin, sitrusfrukter, sjokolade og ost.
  • Sterke lukter fra krydder, parfyme eller lignende.
  • Stress!
  • Dehydrering.
  • Sult.
  • Inaktivitet over tid (altså en lite aktiv livsstil).
  • Lite søvn.

Ved å unngå eller begrense disse triggerne kan man ha mindre problemer med migrene. Å leve et sunt liv med et variert kosthold og en aktiv hverdag er dessuten veldig viktig, for en sunn kropp er bedre rustet mot migreneanfall enn en usunn en.

For veldig mange er pusteteknikker og stressmestring helt essensielt for å forebygge migreneanfall, så det er absolutt noe man bør vurdere nærmere hvis man er plaget med migrene.

Les også:

Legg igjen en kommentar