Tenk deg om to ganger før du bestiller solbriller fra eBay

Det er viktig å beskytte øyne sine mot UV-stråler når det er sterk sol, og den enkleste måten å gjøre dette på er ved å bruke et par solbriller. Gode solbriller blokkerer ut mellom 99,5 og 100 % av alle de skadelige UV-strålene, og i praksis eliminerer man risikoen for at disse strålene skal klare å skade øyet.

Man hører ofte rådet om at det ikke spiller noen rolle om man velger billige eller dyre solbriller, for alle beskytter øyne like godt. Men gjelder det også når man bestiller solbriller fra eBay, Wish eller andre nettsider som selger varer fra Kina og andre billigland? Svaret er at dessverre så gjør det ikke det, for solbriller fra eBay kan nemlig skade øyne mer enn de beskytter dem!

Bakgrunnen for denne påstanden er enkelt nok at Norge og mange andre land i verden har strenge krav til solbriller som selges, for det er langt ifra alle solbriller som har gode nok glass til å beskytte mot ultrafiolett stråling. Det er helt mulig å lage «solbriller» som kun har fargede glass uten at de gir noen form for UV-beskyttelse, og dette er dessuten litt billigere enn om man produserer ekte solbriller med beskyttelse. 

Les også: Slik unngår du fortollingsgebyr på eBay.

Slik sjekker du om solbrillene er trygge

Alle solbriller som selges i Norge og resten av Europa har sammenkjørte krav om at solbriller skal oppfylle en viss standard. Den varierer litt i Europa, men alle land krever minst 99 % UV-blokkering, noe som er godt nok til å si at de er helt trygge å bruke.

Dersom en solbriller oppfyller dette kravet får det en såkalt CE-merking, og dette garanterer at solbrillene er trygge å bruke i forhold til skadelige UV-stråler.

Så dersom du finner et CE-merke på solbrillene dine kan du vite at de trygt kan brukes hele sommeren uten at du trenger å bekymre deg for å skade hornhinnene dine.

Når man bestiller solbriller fra eBay kan man spare mye penger sammenlignet med å kjøpe dem på butikken her i Norge, men veldig mange av de aller billigste solbrillene selges fra land som Kina eller andre asiatiske land med lave levekostnader.

Problemet med disse lavkostnadslandene er derimot at de ikke nødvendigvis har noen krav til produktene som selges der, og dette stemmer for solbriller. Det er ingen CE-standard på solbriller fra Kina, så man aner ikke i hvor stor grad de blokkerer UV-stråler! De kan være gode og blokkere 90+ %, men de kan også essensielt kun være mørke glass som ikke har noen form for beskyttelse i det hele tatt!

Om du kjøper solbriller fra andre land kan du se etter et UV-400-merke. Dette er en annen type merkering, og også dette betyr at over 99 % av all UV-stråling blir blokkert av brilleglasset.

Derfor er det farlig å bruke dårlige solbriller

Når man bruker solbriller eller vanlige briller med mørke glass vil mørket føre til at pupillene utvider seg for å kunne se bedre i mørket. Dette er helt greit når man bruker godkjente solbriller, men når du bruker solbriller uten UV-beskyttelse åpner du pupillene dine ekstra uten å gi det noen form for beskyttelse i det hele tatt. Da gjør man seg med andre ord mer mottakelig for stråling, og øker risikoen for både akutt og langvarig skade på hornhinnene sine. Så det er bedre å ikke bruke solbriller enn å bruke solbriller uten ekte solbrilleglass som beskytter mot UV-stråling.

Kjøp fra Europa og vær trygg! 

Alle solbriller som er kjøpt i et Europeisk land må i utgangspunktet ha CE-merking, så dersom man kjøper det fra en vanlig butikk er man garantert å få solbriller som blokkerer vekk så godt som alle UV-strålene. Så lenge de har CE-merket er de trygge!

Det gjelder likevel å være kritisk, og velge en butikk du stoler på. Kjøper du dem fra en butikkjede her i Norge kan du selvsagt stole på dem. Kjøper du dem fra en gateselger på stranda i Spania kan det være grunn til å tenke seg om to ganger før man tar for god fisk at det er en ekte CE-merking på solbrillene.

Det er ikke lov å selge solbriller uten, så dersom du kjøper solbriller i en butikk i Europa har du ingenting å frykte. Det spiller ingen rolle om du velge solbriller til 100kr på H&M eller 2 000kr fra et motehus, for glasset skal beskytte like godt mot UV-stråler uansett.

Det skal sies at ikke alle solbrillene på eBay er dårlige briller uten beskyttelse, men dersom du bestiller noen til 20kr inkludert frakt er det en stor risiko for det. Om du kjøper noen til 100kr+ vil det derimot være større sjanse for at det er «ekte solbriller» med ekte beskyttelse mot stråling.

Les også:

Legg igjen en kommentar