Hva spiser haren? Forklart

I Norge har vi tusenvis av harer i skogene våre, selv om det faktisk er ganske sjeldent å se de. De er derimot svært vanlige, og om du leter etter harespor i snøen på vinteren tar det sjeldent lang tid før du finner dem.

Men hva spiser egentlig harer her i Norge?

Hare

På sommeren spiser harer både gress, urter, blader, lyng, bark, frø og knopper. Jo mer næring, jo bedre! Det er sjeldent vanskelig å finne næringsrik mat på sommeren, men det er verre på vinteren. Da spiser den mest kvist og bark. Begge disse er næringsfattige, så da må den spise mye for å klare seg gjennom vinteren.

Det er dessuten veldig vanskelig å fordøye både kvist og bark. For å løse dette kan haren finne på å spise bæsjen sin. Da får den en hel runde til i fordøyelsessystemet, og haren får tatt ut mer næring fra den ellers så næringsfattige maten. Veldig smart, men veldig ekkelt!

Bæsjen den spiser på nytt er litt annerledes fra den vanlige avføringen, for den har blitt produsert i blindtarmen istedenfor tykktarmen. Det er ikke alltid haren velger å lage denne avføringen den skal spise, men det spørs på hvor sulten den er etter næring.

Les også:

Legg igjen en kommentar