Får man sykemelding i karantene? Forklart

Det er mange som blir pålagt å sitte i karantene nå om dagen, og vanligvis kommer dette av at en person man har hatt nærkontakt med er smittet. Når det skjer skal man selv sitte i karantene, og har ikke lov til å verken gå på butikken, dra på besøk eller reise på jobb.

Men hvordan er det egentlig med sykemelding og sykepenger når man er i karantene? Kan man få sykemelding i karantene selv om man ikke faktisk er syk?

Du har ifølge NAV rett på sykemelding og sykepenger hvis du sitter i såkalt ventekarantene hvor du er pålagt karantene som følge av at en nærme deg har blitt smittet. Du må først bruke egenmelding, og deretter forlenget egenmelding hvis arbeidsgiveren godtar det, eller vanlig sykemelding fra fastlegen din dersom arbeidsgiver ikke godtar forlenget egenmelding (de bestemmer dette selv).

Det er selvfølgelig unntak hvis du kan gjennomføre arbeidet hjemmefra. Dersom du uansett har hjemmekontor kan du ikke bare ta deg fri fordi du er pålagt karantene. Arbeidsgiveren stiller seg pliktig til å tilpasse arbeidsoppgavene dine slik at du kan gjennomføre dem i best mulig grad hjemmefra.

Hvis du også har barn som sitter i karantene kan du bruke omsorgsdager for å passe barna.

I noen arbeidssituasjoner kan man selvsagt ikke arbeide hjemmefra, og da kan man altså få sykemelding og sykepenger når man sitter i karantene.

Egne regler for karantene etter utenlandsbesøk

Hvis du er pålagt karantene fordi du har vært på en unødvendig utenlandsreise kan du bli nektet sykepenger og sykemelding.

Hvis landet var regnet som gult når du reiste, men rødt innen du reiser hjem, må du i karantene, og kan ha krav på sykepenger. Om landet var rødt da du reiste dit vil du ikke ha krav på sykepenger når du skal i karantene.

Hvis landet er gult eller grønt når du kommer hjem fra reisen er du ikke pålagt karantene, og får da heller ikke sykemelding eller sykepenger.

Les også:

Legg igjen en kommentar