Hvordan skaffe sykemelding i helger

Hvis man ikke lenger kan bruke egenmeldingen sin, men fortsatt er for syk til å dra på jobb, er det sykemelding fra lege eller spesialist som gjelder. Men hva skal man gjøre dersom man jobber helgeskift og trenger en sykemelding i helga?

I utgangspunktet er det ikke så enkelt å få sykemelding i helga. I mange tilfeller kan det være mulig å fortelle sjefen at du er syk, ringe legen på mandags morgen, og få en tilbakedatert sykemelding. Men det er aller best om du har innsikt nok til å innse at du kommer til å være for syk i helga også, og skaffer sykemelding på fredagen, da dette gjør alt mye enklere for alle.

Grunnen til at det er litt krongletre å få ordnet det på mandag er at det er litt ulik praksis for hvordan leger og arbeidsgivere håndterer tilbakedaterte sykemeldinger. I utgangspunktet skal tilbakedaterte sykemeldinger være gyldige hvis man ikke har kunnet kontakte lege tidligere (noe man åpenbart ikke kan på lørdag eller søndag), samtidig som det kan tenkes at du burde tatt kontakt med lege hvis du trodde du ikke ville rekke å bli frisk i løpet av de tre dagene på egenmelding.

Så aller best er det om du kan skaffe sykemeldingen før helga. Om det ikke lar deg gjøre må du bare fikse det så fort som mulig på mandags morgen, og be legen tilbakedatere sykemeldingen til den datoen du først var syk på.

Du kan bruke egenmelding på helgevakter

Om du har en egenmelding tilgjengelig kan disse brukes akkurat som vanlig om du er satt opp til å jobbe i en helgevakt. Disse varer i tre dager per egenmelding, og du må bruke en sykemelding når egenmeldingen er oppbrukt.

Egne regler for sykemeldinger under koronapandemien

Under koronapandemien er det litt mindre strenge regler for sykemelding, og blant annet er kravet til personlig oppmøte hos legen fjernet for å skrive sykemelding. Om du er syk med forkjølelseslignende symptomer kan du ringe legesenteret ditt for å skaffe en sykemelding mens du har symptomer og er i karantene.

Les også:

2 kommentarer om “Hvordan skaffe sykemelding i helger”

 1. Jeg mener personlig at det er veldig uforsvarlig å be smitbare personer gå til leggen for en sykemelding. Man har ikke lov å kjøre selv mens man er syk, blir man kjørt kan man Smite sjoføren, eller tar man buss så kan man smite veldig mange. I tileg så risikerer man å smite andre personer på legesenteret samt legen. Jeg mener at man bør endre regelverket slik at en video konsultasjon bør være tilstrekkelig. Det vil være lettere for de som er syk og billigere for staten.

  Svar
  • Hei, Kim.

   Jeg er helt enig. Men dette er nok et grep myndighetene har for å prøve å få folk på arbeid selv om de er litt syke ved å gjøre det tungvindt å få tak i sykemeldinger.

   Men i mange tilfeller er det jo selvsagt helt lov å kjøre bil når man er syk da, så det er ikke slik at man må ta kollektivtransport.

   Svar

Legg igjen en kommentar