Kan man få erstatning om det er skjeggkre i boligen du kjøper? Forklart

Skjeggkre er en av de største fryktene til mange som skal kjøpe bolig, for selv om disse regnes som helt ufarlige for boligen er det mange som er livredd for å få dem i hus.

Det er mange som mener at dersom man kjøper en bolig uten å vite at den har sølvkre eller skjeggkre, så bør man ha krav på erstatning. Men hvordan er dette egentlig i praksis? Kan man få erstatning dersom det viser seg at man kjøper en bolig som har skjeggkre?

I starten av 2021 avgjorde Høyesterett en rettssak om man har krav på erstatning når man kjøper en bolig hvor det viser seg å være skjeggkre. Deres beslutning er at man ikke har krav på erstatning. Begrunnelsen er at det ikke fører til noen skade på boligen, og at det ikke lenger er så vanskelig å bli kvitt krypene.

Sølvkre
Sølvkre. Foto publisert med tillatelse.

En avgjørelse fra Høyesterett fungerer ved at den skal brukes til å avgjøre rettssaker på lavere nivå i fremtiden. Det betyr at for eksempel lagmannsretten kan avslå en sak om at noen ønsker seg prisreduksjon eller erstatning som følge av skjeggkre ved å vise til denne dommen.

Du kan dermed ikke regne med å få avslag i prisen hvis du kjøper en bolig som viser seg å ha skjeggkre i seg.

Dersom du kjøper en bolig som har skjeggkre i seg har i utgangspunktet selgeren plikt om å opplyse om det, men dersom de selv ikke vet det kan de altså ikke klandres for det. Det regnes som umulig å være 100 % sikker på at behandling mot skjeggkre fungerer, for det er alltid en risiko for at noen få egg eller individer overlever, og at man får en ny invasjon om noen år frem i tiden.

Det betyr at boligselgere bør og må opplyse om det har vært skjeggkre i boligen, og eventuelt når de ble fjernet fra boligen. Du som kjøper av boligen bør også selv spørre selger eller megler om det har vært problemer med skjeggkre eller sølvkre i boligen.

Slik blir du kvitt skjeggkre selv

Det finnes mange gode og effektive metoder for å bli kvitt skjeggkre, og vi har selvsagt skrevet en egen, omfattende artikkel om dette. Så det er bare å klikke seg inn på denne for å finne metoder som gjør det enkelt å bli kvitt skjeggkre fra boligen din.

Det regnes som mye enklere å bli kvitt skjeggkre nå om dagen enn for 5 års tid siden, ettersom biologer og andre fagpersoner har lært mer om hvordan disse krypene lever,

Les også:

Legg igjen en kommentar