Hvordan bli kvitt borebiller fra boligen

Borebiller kan gjøre enorme skader på en bolig, og kan angripe det meste som er av treverk i boligen din. Det betyr at den kan angripe både vegger og møbler, så det kan bli kostbart å bytte ut alt de har ødelagt.

Men ser sjeldent borebillene selv, men de karakteristiske hullene voksne individer etterlater i treverket er ikke til å ta feil av. Disse ser ut som 1-2 mm store hull i treverket, og dette er rett og slett en borebille som har gnagd seg gjennom.

Som med mange andre insekter og kryp er det først og fremst fuktige kjeller og andre områder med fuktskader som er utsatt for borebiller, for de klarer nemlig ikke å ha et angrep om det er under 10 % fuktighet i treverket.

Borebiller finnes i hele landet sør for Troms, og er uten tvil aller vanligst i områder nært kysten. Om du har en hytte eller annen bolig som typisk kan ha litt problemer med fuktighet er det store sjanser for at du har hatt en angrep fra borebiller i løpet av boligens levetid.

Om man først har fått borebiller inn i boligen kan det være litt vanskelig å bli kvitt dem igjen. Det er heldigvis noen triks man kan bruke for å prøve å kvitte seg med dem.

Den beste måten å kvitte seg med borebiller på er ved å fikse fukten i boligen slik at fuktnivået i treverk er under 10 %. Dette er dessverre ikke mulig i alle boliger, og kan være vanskelig å få til for andre, men for en del er dette en god løsning.

Enkeltmøbler kan behandles med enten varme- eller kuldebehandling, eller få en impregnering med kjemikaler for å forhindre borebillene fra å legge egg. Nedenfor er det mer informasjon om hver av de ulike metodene for å bli kvitte borebiller.

Les også: Slik kvitter du deg med stokkmaur i boligen.

Reduser fuktigheten i boligen for å bli kvitt borebiller

Som nevnt ovenfor er borebiller helt avhengige av at det er relativt høy fuktighet i boligen, og dersom den er lav nok til at fukten i treverket er under 10 % over tid vil de dø av seg selv (ettersom eggene ikke overlever). Vanligvis har moderne boliger luftfuktighet som er lav nok til at dette går fint, så om du først har problemer med borebiller er det tegn på at det er noe feil med luften i boligen din. I eldre boliger er såpass høy luftfuktighet mer vanlig.

Du kan begynne bekjempelsen av borebiller ved å prøve å finne ut av hvorfor du har så høy luftfuktighet. Dette kan være lekkasjer i rør, grunnvann som renner inn i gulvet i kjelleren, for mye vegetasjon inntil veggen, dårlig isolasjon dårlige vinduer eller mye annet.

Noen av grunnene til luftfuktigheten kan fikses raskt og billig, mens andre krever omfattende utbedringer for å fikse. Fukt kan jo føre til mye større problemer enn bare borebiller, så det er neppe lurt å droppe å sjekke det ut i alle fall.

For en del kan det selvsagt være borebiller og høy luftfuktighet i visse områder i huset uten at noe er feil. Et typisk eksempel er gulvet rett over krypkjellere hvor det ofte er en del fuktighet.

Vær også klar over at det faktisk kan ta flere år å tørke et hus som har hatt ordentlige fuktproblemer. Om du har problemer med borebiller vil dette gradvis avta etter hvert som huset blir tørrere over årene som går.

Ta en varme- eller kuldebehandling av angrepne møbler

Det er mulig å bli kvitt borebiller både ved å bruke varme eller kulde. Man kan ikke i praksis varme opp eller kjøle ned hele boligen sin, så denne metoden fungerer kun om det er møbler som er angrepet, men begge måtene kan fungere veldig godt for å redde møbler fra å bli spist opp av borebiller!

For kuldebehandling må møblene ha stått varmt, så dette må enten gjøres på sommeren eller på møbler som er i en bolig som varmes opp gjennom hele året. Legg de i et kjølerom med minst 15 minusgrader i 2 – 3 døgn, så dør alle borebillene i løpet av denne tiden.

Det er viktig at kjernetemperaturen inne i møblene blir rundt -15 grader, så bruk gjerne et par ekstra dager på store og solide møbler som tar en stund å kjøle ned.

Det er også mulig å bruke varmebehandling for å bli kvitt borebiller fra møbler, og her kan man ha møblene i over 50 varmegrader i et par timers tid slik at hele møbelet holder en varme på over 50 grader. Da vil alle borebiller dø, inkludert både larver, voksne biller og selv egg.

Vær klar over at møbler ikke alltid tåler varmebehandling, så sjekk det opp med produsenten før du går i gang med prosessen.

Les også: Slik blir du kvitt sølv- og skjeggkre i boligen din.

Bruk kjemikalier for å bli kvitt borebillene

Det finnes egne kjemikalier du kan bruke mot angrep av borebiller, og typisk skjer dette i form av et slags impregneringsmiddel som påføres over overflaten av det angrepne treveket. Dette trekker ned i treverket og beskytter mot ny egglegging, og over tid vil dette da føre til at angrepet dør ut.

Noen har hatt god suksess med slik kjemisk bekjemping, mens andre opplever at de ikke blir kvitt problemet med én enkelt behandling. Så det kan være verdt å prøve, men husk at det dessverre ikke er noen garanti for at du blir kvitt alle borebillene første gangen.

Få hjelp av skadedyrutryddere

Om du fortsatt ikke blir kvitt borebillene er neste steg å ta kontakt med skadedyrutryddere. Disse har som jobb å bekjempe skadedyr, og kan gi både råd, produktanbefalinger, konkrete tips for boligen din, og selvsagt hjelpe til med å gjøre jobben. Det kan være litt kostbart å leie inn skadedyrutryddere, men som regel er denne kostnaden bare en brøkdel av kostnadene som skadedyr som borebiller kan påføre boligen over tid.

Les også:

Legg igjen en kommentar