Hvordan bli kvitt stokkmaur

Stokkmaur er den største maurarten vi har i Norge, og de fleste av oss tenker på dette som et dyr man finner ute i skogen. Dessverre for mange huseiere kan stokkmaur også finne på å slå seg ned i boliger! Der lager de ganger og tunneler i treverket i veggen på boligen, og kan over tid gjøre store skader.

Heldigvis tar det lang tid for stokkmaur å gjøre skikkelig skade, så de fleste med omfattende skader har valgt å aktivt ignorere problemet. Dette er selvsagt ikke noe man bør gjøre, for det er flere ting man kan gjøre for å bli kvitt stokkmaur som først har slått seg til ro i boligen din.

Stokkmaur vil først og fremst angripe boliger med fuktskader, men er du riktig uheldig kan de også slå seg ned i helt friske boliger. Så ingen er helt trygge, selv om det er mye større risiko for deg med fuktproblemer.

Det er ikke sikkert stokkmauren faktisk bor i veggen din

Før vi går i gang med triksene for å bli kvitt stokkmaur fra boligen, er det viktig å være klar over at man ikke trenger å få full panikk selv om man ser noen stokkmaur inne i huset. I likhet med andre maur kan de finne på å vandre inn i huset om sommeren for å se etter mat, og kan faktisk dukke opp i store mengder. Dersom det er en del stokkmaur i huset sitt er det stor sjanse for at det er en koloni utenfor huset, for dette er mye mer vanlig enn at de slår seg ned i veggen. Så sjekk gamle planker som ligger slengt i nærheten av husveggen og lignende steder først.

Om det derimot er en sverm med stokkmaur i boligen, eller stokkmaur som dukker opp på senhøsten og vinteren når de vanligvis er i dvale – ja, da er det en tegn på at de bor i veggen til boligen din! En annen ting man bør være obs på er dersom man ser stokkmaur følge faste stier rundt i huset sitt, for dette er da tegn på at de holder til veldig nært eller i huset.

Krafsing inne i veggen kan også være et tegn på at det er stokkmaur der, men det kan også være andre insekter som står for disse lydene. Man bør uansett undersøke nærmere om man hører krafselyder fra veggen eller gulvet!

Les også: Hvordan bli kvitt borebiller.

Slik forebygger du at stokkmaur slår seg ned i boligen din

Dersom du ikke vil ha en koloni med stokkmaur i boligen er det et par enkle grep man kan gjøre. Start med å fjerne ved- og plankerester som ligger tett på husveggen. Disse er ofte gode steder for stokkmaur, og fungerer typisk som et sted hvor de bor i et års tid før de trekker seg videre inn i husveggen neste år.

Som med andre insekter hjelper det godt å tette alle sprekker, spesielt i vinduer og ved dører. Stokkmaur hater dessuten grus og småstein, så noen få centimeter med grus mellom plenen og husveggen er en effektiv stopper for inntrengere.

Slik kvitter du deg med stokkmaur fra boligen din

Første steg i å kvitte seg med stokkmaur ligger i å finne ut nøyaktig hvor reiret holder til. Generelt sett er de veldig glad i varme, og vil ofte søke til områder hvor det er varmere enn ellers. Noen eksempler er i nærheten av varmtvanntanken hvor gulvet blir ekstra varmt, i veggen bak utblåset til kjøleskap og andre slike elektriske apparater, i gulvet nært varmekabler, og andre varme steder.

Det er umulig å kvitte seg med stokkmaurene uten å finne reiret og drepe dronningen. Om du får tak i henne vil kolonien over tid dø ut, men så lenge hun lever vil de stort sett fint klare å overleve.

Les også: Slik kvitter du deg med sølvkre og skjeggkre.

Å drepe stokkmaurdronningen er som regel også vanskeligere enn man skulle tro. Dersom du skader et område i reiret vil det ikke ta mange sekunder før dronningen og en del arbeidere tar med seg egg og unger og stikker av til et nytt område. I verste fall stikker hun av, og det kan ta lang tid før du finner henne igjen. I noen tilfeller vil det ta flere år før kolonien er stor nok til at det igjen er mulig å lokalisere reiret! Det betyr at boligen fortsatt vil ha en infeksjon av stokkmaur, og selv om det kanskje ikke kryr av maur vil de fortsatt sakte, men sikkert ødelegge treverket i boligen.

De fleste som skal bekjempe stokkmaur bruker profesjonelle skadedyrutryddere. Dette koster jo litt penger, men i forhold til skaden stokkmaurene kan gjøre på boligen din er det en liten pris. Her vil som oftest skadedyrutrydderene bruke giftgass direkte mot reiret. Dette er en svært giftig gass som ikke kan brukes av privatpersoner.

Hvis du vil prøve å bekjempe kolonien alene er åte med maurgift den beste strategien. Her kan man være heldig og få levert gift til dronningen uten at det er noen sikkerhet for det. Det er en del personer som har klart å bli kvitt kolonien på denne måten, men det krever litt flaks og en del tålmodighet.

Les også:

Legg igjen en kommentar