Hvordan endre juridisk kjønn

Det er veldig enkelt å bytte juridisk kjønn, og nå kan alle som ønsker velge å være registrert som det kjønnet de identifiserer seg som.

Når man endrer juridisk kjønn vil både personnummer, pass og alle offentlige opplysninger gjenspeile det ønskede kjønnet ditt, og alle personer på over 16 år kan bytte juridisk kjønn selv.

For å endre juridisk kjønn må du fylle ut en søknadsblankett hos Skatteetaten. Dette kan du gjøre digitalt på Skatteetaten sine nettsider. Der skal søknaden behandles, men etter kort tid får du svar på søknaden, og med mindre det er noe helt spesielt vil søknaden innvilges. Du vil så måtte sende en bekreftelse på at du ønsker byttet, og når den er mottatt av Skatteetaten har du byttet juridisk kjønn.

Hele prosessen kan fort ta noen uker, men det er egentlig ikke så veldig vanskelig. Det følger med en del informasjon om praktiske gjøremål når man endrer juridisk kjønn, for du må jo endre en del opplysninger, få nytt førerkort og pass, og endre informasjonen om deg alle steder du er medlem (som bank og sånt).

Du får også tildelt et nytt personnummer når du bytter juridisk kjønn, og når du har dette er du registrert som det valgte kjønnet.

Grunnen til at det er Skatteetaten som styrer dette er at de også har ansvar for Folkeregisteret, det offentlige registeret hvor informasjon om navn, personnummer, kjønn, fødselsdato og lignende forvaltes.

Les også:

Legg igjen en kommentar