Hvordan holde rotter unna fuglebrettet

Det er koselig å mate fugler fra fuglebrettet, spesielt på vinteren når disse småfuglene ofte sliter med å skaffe seg nok mat selv. Et av problemene med denne matingen er derimot at all denne gode maten også tiltrekker seg både søkte ekorn, og ikke fullt så søte rotter!

Om du er som meg, og helst vil at maten på fuglebrettet skal spises av fugler, og ikke gnagere, så finnes det heldigvis noen enkle trips man kan bruke for å holde rotter unna fuglebrettet.

Den beste måten å holde rotter og andre gnagere unna fuglebrettet er ved å henge fuglebrettet opp i høyden, gjerne ved å henge fra en takrenne eller lignende. Unngå helst å henge det opp i trær, da disse er enkle å klatre opp for rottene og ekorn. Jo vanskeligere det er å klatre opp dit, jo tryggere er det mot rotter.

Fuglebrett

Ideelt sett bør du også prøve å holde fuglebrettet minst 10 centimeter unna husveggen din. Ikke bare er dette enkelt for rottene å klatre opp, men det kan også by på invitasjoner til å krype inn i veggen når de er ferdige med dagens måltid.

Ellers bør du enten kjøpe fuglefrø uten skall, eller ha et oppsamlingsbrett for skallene under fuglebrettet. De fleste fugler er nemlig altfor kresne til å styre med små frø med skall på, mens rottene gledelig tar disse. Disse frøene er typisk også kastet til bakken hvis man ikke har et oppsamlingsbrett, og blir en enken invitasjon for rotter.

Fuglebrettet du ser på bildet over er et godt valg ettersom de henger på en måte som gjør det vanskelig for gnagere å klatre opp dit. De mangler oppsamlingskasse, men om du fôrer med frø uten skall er det ikke et problem.

Å mate rottene kan føre til rotteinvasjon i nabolaget

Å få besøk av en rotte eller to på fuglebrettet høres kanskje ikke så dramatisk ut, men det er verdt å merke seg at det kan utvikle seg til et ekte problem. Dersom rotter får gratis mat på fuglebrettet over tid kan man i verste fall oppleve en lokal rotteinvasjon i nabolaget, og før man vet ordet av det har alle husene i nabolaget fått ubudne gjester på besøk!

Det er med andre ord veldig lurt å unngå å gi rottene mat fra fuglebrettet, for å få rotter i hus er aldri noe moro, med mindre det er kjæledyr man har i bur.

Rotter som spiser

Det er heldigvis ikke like dramatisk om ekorn kommer på besøk på fuglebrettet. Disse vil ikke kunne føre til noen skade på bolig eller noe sånt, men de vil være notorisk flinke til å stjele all maten på fuglebrettet, og gjerne komme tilbake hver eneste dag for å stjele maten som er ment til småfuglene.

Det finnes egne fuglebrett som kun småfugler kan spise fra

Dersom du vil gjøre jobben med å holde rotter, ekorn og større fugler som skjærer og kråker unna kan du velge å skaffe seg en egen fuglemater som er beregnet på småfugler.

Dette er et slags fuglebrett med gitter foran maten som kun småfugler klarer å passere gjennom. Da vil ikke de større dyrene eller fuglene klare å komme seg inn dit, og så slipper du å få uvedkommende på besøk.

Les også:

Legg igjen en kommentar