Hvordan bli kvitt ekorn

Ekorn er søte og fine når man ser dem klatre i et tre i skogen, men ikke like ålreite hvis de har flyttet inn på loftet ditt eller tømmer fuglebrettet for fuglemat før småfuglene får en sjanse til å forsyne seg.

Det er heldigvis flere måter man kan bli kvitt ekorn på uten at det må ende på en kjip måte for ekornet. Dette er nemlig litt sære dyr som man enkelt kan få vekk, uansett om det er fra loftet, kjelleren eller fuglebrettet.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som skal til for å bli kvitt ekorn på en skånsom måte.

Et ekorn
Et ekorn. Foto publisert med tillatelse.

Slik blir du kvitt ekorn i boden eller på loftet

Det er aldri noe moro når ekorn flytter inn på loftet eller i boden. Dette kan noen ganger skje, og da er årsaken at det er en åpen inngang ekornene kan snike seg inn gjennom for å komme inn. Når de finner ut at det er varmt og lunt der kan de slå seg til ro, og bruke loftet eller boden som base med et bol et sted der inne.

Ekorn er stort sett såpass sjenerte mot mennesker at de ikke lager bol innendørs i boliger som blir brukt, så problemer med ekorn på loftet sees først og fremst på sommerhus, hytter eller boliger som sjeldent blir brukt.

Ekorn innendørs gjør nokså lite skade, så de er ikke verdens største problem, men de kan bråke noe helt vanvittig mye. Så det er fint å kvitte seg med ekornene når man får sjansen.

Den enkleste måten å bli kvitt ekorn fra et loft, garasje eller bod på er ved å enten dyppe noen bomullsdotter i peppermynteolje (kan kjøpes fra Apotekhjem her), eller kjøpe møllkuler som legges i nærheten av bolet til ekornet. Dette er ikke farlig, men lukter så kjipt at ekornet vil flytte ut!

Med en av disse metodene vil man merke at ekornet forsvinner av seg selv etter ganske kort tid. Begge avgir en lukt, og begge luker relativt ålreit for oss mennesker, men av en eller annen grunn helt forferdelig for dyr.

Vær forsiktig med å legge inn en av disse tingene når det er små ekornunger i bolet, da disse kan ha store problemer med å flytte ut når foreldrene ikke har et nytt bol klar. Så bruk kun dette hvis du er sikker på at det kun er voksne ekorn som bor der.

Hvis du ikke blir kvitt ekornet med lukt alene finnes det bur du kan bruke for å fange dem, og sette dem ut i skogen. Det er også mulig å få denne jobben gjort via et skadedyrfirma.

Hvordan bli kvitt ekorn fra fuglebrettet

Det er mange som irriterer seg halvt i hjel over ekorn som stjeler all maten fra fuglebrettet. Problemet her er at ekornene er raskere, større og tøffere enn småfuglene, og kan tømme fuglebrettet på rekordtid.

Men finnes det noen god løsning for å unngå få ekorn på fuglebrettet?

Den eneste gode løsningen for å bli kvitt ekorn fra fuglebrettet er ved å ha et ekornsikkert fuglebrett. Jo mer utilgjengelig du gjør fuglebrettet, jo vanskeligere blir det for ekorn å få tak i det. Man kan også bruke fuglebrett med små inngangen som gjør at småfugler kan fly inn dit, mens ekorn, rotter og større fugler ikke får plass.

Ekorn som spiser fra fuglebrett

Husk også at ekorn kan hoppe utrolig langt, så fuglebrettet bør aller helst stå på en plass hvor ekornet ikke kan hoppe fra en kvist og ned på fuglebrettet. Sett gjerne opp en sperre på undersiden av fuglebrettet som gjør at de ikke kan klatre opp på tingen fuglebrettet står festet på. p

Det er ellers ingen gode løsninger for å unngå at ekornet kommer til fuglebrettet, så det er bare å gjøre ditt beste for å gjøre det så vanskelig som mulig for ekornet å rane det.

Les også: Slik får du rottene vekk fra fuglebrettet.

Ekorn gjør ganske lite skade

I motsetning til mange andre gnagere er det sjeldent en stor krise om det flytter inn en familie med ekorn på loftet. De gjør nemlig veldig lite skade, og vil for eksempel som regel ikke gnage på verken ledninger, bjelker, bekledning eller noe annet.

Det eneste problemet er at de bråker fryktelig mye, og de har en enorm fart og lange klør, så du hører de supergodt hvis er er rett over deg når de spretter rundt. Ellers kan de også finne på å lagre mat på loftet, noe som igjen kan føre til at andre dyr kommer på besøk.

Denne artikkelen inneholder annonser for Apotekhjem.

Les også:

Legg igjen en kommentar