Hvordan få ekorn i hagen

Det er alltid koselig å få besøk av ekorn i hagen, men visste du at det er noen enkle grep du kan gjøre for å sikre deg besøk av ekorn mer eller mindre hver eneste dag gjennom hele sommeren? Det er nemlig veldig enkelt å gjøre hagen din attraktiv for ekorn, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan man kan garantere at man får ekorn i hagen.

Den beste måten å garantere ekorn i hagen er ved å sette ut en matstasjon til ekornet. Denne fylles med god ekornmat som ikke stjeles av fuglene. I tillegg kan man sette opp en ekornkasse for å la de lage et ekornbol i et av trærne dine.

Med en god matstasjon for ekorn er du nesten sikker på at du kommer til å få besøk av disse søte gnagerne på kort tid. En matstasjon for ekorn skiller seg fra en fuglekasse ved at den har et lokk over seg. Dette kan ekornet vippe opp for å hente mat, så får ikke fuglene anledning til å ta maten.

Matstasjon for ekorn

Fyll opp matstasjonen med for eksempel:

 • Peanøtter.
 • Solsikkefrø uten skall.
 • Hasselnøtter.
 • Mandler.
 • Valnøtter.

Generelt sett er det altså nøtter som er aller best, og som vil tiltrekke seg flest ekorn til matstasjonen din. Du kan også gjerne henge opp meiseboller og andre ting med mye fett, da dette er noe de elsker.

Egne ekornmatstasjoner selges i butikken, og skiller seg altså fra fuglematstasjoner ved at de ofte har et lokk som er umulig for fugler å åpne.

Sett ut vann til ekornet

I tillegg til mat må også ekorn ha tilgang til vann, så sett ut en liten skål med vann til dem hvis det ikke er en bekk eller noe rett i nærheten. Det trenger ikke å være spesielt fancy, men sett det helst i nærheten av et tre slik at de kan føle seg trygge når de drikker.

Om vinteren får ekorn i seg vann ved å spise snø, så da trenger man ikke å sette ut vannskåler.

Et ekorn
Et ekorn. Foto publisert med tillatelse.

Innred hagen din til å bli ekornvennlig

Hvis du vil ha mye besøk av ekorn i hagen din kan du gå inn for å få dem til å føle seg hjemme. En ekornvennlig hage er en hage hvor ekorn kan komme fra tre til tre, og fra trærne til matstasjonen uten å måtte være mye på bakken. Ofte er det snakk om å ha mange trær stående, men man kan også sette opp et tykt tau mellom matstasjonen og ulike trær for å gjøre det veldig enkelt for dem.

Ekorn er selvfølgelig flinke til å hoppe også, men kan maks hoppe rundt to meter med presisjon. Om det er lenger avstand enn dette kan du enten sette opp en halvstor busk der, eller bruke tau for å lage en super ekornhage.

Ekorn som spiser fra fuglebrett

Du kan lage en egen matstasjon for ekorn

Hvis du ikke vil kjøpe en matstasjon til ekornet kan du selvsagt lage en selv. Det viktigste å tenke på er at lokket skal være lett nok til at de klarer å løfte det opp, så ikke bruk tunge materialer.

Ellers er det bare å være kreativ når du lager matstasjonen. Ekorn er smarte dyr som klarer å få tak i mat enkelt, så det går som oftest fint å lage matstasjon til dem selv.

Du kan også legge ut bolmateriale for ekorn

Ekorn føder unger om våren, og da trenger de å lage seg et ekornbol. Dette klarer de ofte fint selv, men du kan også snekre en egen ekornkasse om du føler for det.

På fôringsstasjonen kan du også gjerne legge ut bolmateriale eller redemateriale for ekornet. Dette vil la de gravide hunnekornene ta med seg dette til bolet sitt for å gjøre denne jobben litt enklere for dem. Da kan de heller bruke tid og energi på å skaffe nok mat til ungene, og da er det større sjanse for at de overlever.

Egnet redemateriale for ekorn er for eksempel:

 • Tørt gress eller strå.
 • Hår fra hest.
 • Hår fra hund.
 • Høy.

Les også:

En kommentar om “Hvordan få ekorn i hagen”

 1. Hei, hvis man henger ekornmateren på en stolpe i nærheten av der d er sett ekorn spise av fuglemat som har falt fra frømater og på bakken, hvir lavt el høyt bør den henge? Den kan ikke hoppe dit fra et tre, men må ga via bakken..

  Svar

Legg igjen en kommentar