Lønn som trainee forklart: Så mye tjener man som trainee i 2022

Traineestillinger brukes ofte for stillinger hvor nyutdannede får en stilling hvor de kan jobbe tett på en erfaren kollega, og er en god måte å få kommet i gang med arbeidslivet på.

En traineestilling er gjerne ment for å gi deg en god innførsel i et hvordan en bransje eller et firma fungerer. Man får typisk stillinger som varer i én, to eller tre år, og det er ganske vanlig at man blir tilbudt fast jobb etter endt trainee.

Dersom du er nyutdannet med bachelordiplomet i hånda kan det være fristende å søke på en traineestilling for å komme i gang med arbeidslivet. Men hvor mye kan du forvente å tjene i lønn som trainee?

Lønnen for en trainee reguleres ikke på noen spesiell måte, men det er vanlig at den tilsvarer en normal stilling uten noen arbeidserfaring. Ettersom de fleste traineestillinger krever bachelorutdanning er det vanlig at disse stillingene tilbyr et sted mellom 450 000 og 550 000 kroner i årslønn.

Det er kanskje først og fremst sektor og bransje som avgjør hvor mye du kan få i lønn som trainee, men generelt sett er lønna god nok til at man kan leve fint av den. Spesielt siden de som kommer i traineestillinger ofte kommer rett fra stipendordninger hvor man lever under fattigdomsgrensa.

Poenger er at når man er ferdig utdannet vil man trolig ikke tjene stort bedre i en vanlig stilling enn om man søker en traineestilling, da begge tar utgangspunkt i samme utdanning og arbeidserfaring når de fastsetter lønna.

Trainee er et begrep som omfatter mye rart

Det er verdt å merke seg at stillingen trainee ikke er beskyttet, og det derfor er mange ulike firmaer som slenger på trainee bak tittelen for å lokke seg til uerfarene arbeidstakere.

På grunn av at det ikke er noen krav til bruk av stillingstittelen er det også store variasjoner i både lønn, arbeidsoppgaver og hva du kan forvente fra en slik stilling. Noen gir veldig mye opplæring i traineetiden, mens andre nesten ikke gjør det.

Praktikant og trainee er to forskjellige ting

Det er også verdt å være klar over at praktikantstillinger er noe annet enn traineestillinger. Praktikantstillinger foregår oftere over veldig kort tid, og er kjent for å betale lite.

Les også:

Legg igjen en kommentar