Siste frist for å bytte til vinterdekk i 2022

Når høsten har kommet skikkelig i gang er det på tide å bytte over til vinterdekk før minusgradene, isen og snøen kommer for fullt. Å skulle reise på jobb med sommerdekk når det plutselig er en centimeter med nysnø i veibanen er livsfarlig, så det er jo lurt å bytte fra sommerdekk til vinterdekk tidlig.

Om du derimot foretrekker å drøye det til aller siste listen er det noen helt konkrete datoer du må forholde deg til.

Datoen for å skifte fra sommerdekk til vinterdekk er satt til 1. november i de sørlige fylkene, og til 16. oktober i Nordland, og Troms og Finnmark. Om det er nødvendig med vinterdekk tidligere skal man også bytte før fristen, for det er de faktiske forholdene som avgjør når man må ha byttet, og ikke bare datoene.

Hvis du er snø, is eller forhold som tilsier at man bør ha vinterdekk før denne datoen, er det altså både helt innafor å bytte, og også helt mulig å bli straffet med bot om man ikke har byttet dekk før man kjører bilen.

Merk at datoene kun gjelder for å bytte mellom sommerdekk og piggdekk. Piggfrie vinterdekk kan i teorien fungere som helårsdekk, selv om de er veldig dårlige om sommeren. De har uansett ikke noe tidsfrister de må forholde seg til, men du må jo ikke ha sommerdekk på etter 16. oktober / 1. november uansett.

Dekk

Les også:

Legg igjen en kommentar