Så lenge kan du bruke en solkrem før du bør bytte den ut med en ny

Nå som sola stikker frem er det viktig å huske å smøre seg med solkrem selv om man ikke skal ligge og sole seg. Det er derimot fort gjort å glemme å kjøpe med en ny pakke solkrem når man reiser opp på hytta i påska, eller bare blir litt overrumpla når sola plutselig er så sterk at man trenger solkrem. Kan man egentlig bruke fjorårets solkrem på våren før man får kjøpt inn en som er ny for året?

Faktisk så er alle solkremer som selges i Norge gode i minst ett år fra man åpner pakken, så lenge de er oppbevart på en forsvarlig måte. Solkremer som ble kjøpt i fjor sommer kan derfor fint brukes på våren, så man trenger ikke å løpe ned på butikken med det samme (gitt at du faktisk leser sette på våren da).

Om pakken har vært åpnet for mer enn et år siden er det på tide å bytte den ut. På dette tidspunktet har den nemlig begynt å miste mye av effekten sin, og det er ikke godt å si hva man egentlig får av beskyttelse. Det er klart at dersom alt er stengt og du bare skal ut litt er det bedre med en gammel solkrem enn ingenting, men den bør altså byttes ut så snart som mulig.

Det er selvsagt unntak, og det første er hvis solkremen har blitt oppbevart på dårlige steder. Har det ligger i tjuve minusgrader på hytta hele vinteren er det god sjanse for at det har tatt skade av det, og det samme gjelder dersom solkremen har stått en veldig varm plass, som for eksempel i en vinduskarm hvor det blir varmet opp hver gang det er sol.

Les også: Hvilken solfaktor bør du bruke på barn? Forklart.

Heldigvis er det enkelt å se om solkremen har tatt skade, for den vil fysisk endre seg, gjerne ved å bli klumpete eller hardere enn vanlig. Det kan være helt greit å bruke den selv om den er klumpete, men det kan også være et tegn på at det er på tide å kjøpe en ny flaske ved neste anledning. Man vet nemlig rett og slett ikke om den fortsatt er i nærheten av den solfaktoren som står på pakken, eller om den kun er en brøkdel av denne.

Bruk «datotrikset» for å vite når du må bytte

En solkrem som enten er kjøpt i Norge eller som er EU-godkjent skal altså holde seg i ett år fra man åpner pakken, men skal helst byttes ut raskt etter denne datoen. Men så er det bare å huske om solkremen man finner på hytta var fra i fjor sommer, eller om den kanskje var eldre? Løsningen er enkel – skriv datoen med sprittusj på solkremen, så vet du nøyaktig når du må bytte den ut!

Det er selvsagt greit å bruke solkremen litt lenger enn de tolv garanterte månedene, men prøv å unngå det hvis du har mulighet. Etter 12 måneder fra pakken åpnes er det nemlig stor fare for at virkningsgraden reduseres kraftig, og risikoen for å bli solbrent øker betraktelig. Dette fører igjen til en økt risiko for skader som følge av soling, som i verste fall kan være en av flere typer hudkreft. Det dumme er at det er helt umulig for deg å vite hvor dårlig den faktisk har blitt, så for alt du vet kan beskyttelsen være nesten fraværende.

Dersom solkremen lukter dårlig er «feil» skal man bytte den ut med det samme, for da har det kommet skade på kremen.

Les også:

Legg igjen en kommentar