Blir man brun selv med solkrem på? Forklart

Solkrem er utrolig viktig når man er utendørs på sommeren eller på sydenturen, men mange verger seg mot å bruke solkrem med for høy faktor når det endelig er sol. Grunnen for denne avvergelsen er at de ønsker å bli brune og få farge fra sola, og tenker da at det er lurt å unngå å bruke solkrem.

Men er det egentlig slik at man ikke får brunfarge på huden hvis man har på solkrem når det er sol ute?

Det er faktisk mulig å bli brun selv om man soler seg med sterk solkrem, selv faktor 50! Dette er fordi solkremen ikke beskytter som selve solstrålene, men heller mot skadelig UV-stråling som kommer sammen med solstrålene. I praksis betyr det at du kan sole deg lenger uten å bli solbrent, uten at det har den helt store forskjellen mot vanlig soling.

Du kan dermed trygt ta på deg solkrem neste gang du drar til syden eller prøver å få utnyttet de få skikkelige soldagene vi har her i Norge. Man vil ikke bli like brun som om man ligger og soler seg uten solkrem, men den store fordelen er at du heller ikke blir solbrent. Den raske fargen kroppen får av å bli solbrent vil uansett resultere i at huden dør (for ikke å snakke om sjansene for hudkreft), så selv om man blir brunere på kort sikt vil det over tid lønne seg å sole seg med solkrem.

Brunfargen man bygger opp ved å sole seg med sterk solkrem vil altså vare mye lenger enn brunfargen man får litt raskere av å sole seg uten solkrem.

En solkrem med faktor 50 beskytter mot omtrent 98 % av alle UV-strålene som treffer huden din. Forskere har estimert at du kan være 50 ganger så lenge i sola om du har på solfaktor 50 sammenlignet med å gå uten solkrem, så du kan sole deg mye, mye lenger uten å frykte for å bli brent.

Les også: Hvilken solkrem bør man bruke på barna? Forklart.

Man bør alltid ta på ny solkrem hver 3. time man er utendørs når det er sterk sol, og alltid ta på et nytt lag etter at man har vært i vannet.

Det er overraskende farlig å sole seg uten solkrem

Det er mange som ser ut til å tenke at det er helt greit å sole seg et par timer uten solkrem for å få brunfarge raskt. Det fungerer jo der og da (selv om den vil forsvinne raskt igjen siden hudcellene dør), men det er faktisk ganske mye mer farlig enn det mange ser ut til å tro. Det er nemlig en seriøs risiko for at man utvikler hudkreft eller føflekkreft dersom man soler seg på en slik måte over tid, spesielt hvis dette er noe man gjør mange ganger i året.

Å sole seg er nemlig ganske risikofylt, og selv om man er flink til å smøre seg inn med solfaktor 50 solkrem er det fortsatt regnet som risikofylt med tanke på et par ulike typer kreft. Hvis det er viktig for deg å bli brun bør du i alle fall gjøre det på den mest skånsomme måten ved å ta mange korte soløkter mens man er smørt med solfaktor 50. Du fjerner ikke all risiko, men minimerer den så godt du kan.

Husk også at solkrem har holdbarhet, så du bør ikke finne frem en gammel flaske med solkrem som har ligget gjemt i et skap i flere år. Disse vil tape kvaliteten sin, og kan i verste fall føre til at man får så godt som ingen beskyttelse mot de farlige solstrålene selv om det en gang i tiden var solfaktor 50.

Les også:

Legg igjen en kommentar