Er det nødvendig med sommerspylervæske? Forklart!

De fleste av oss er jo veldig klar over at vi må ha egen vinterspylervæske når det blir minusgrader ute, for vanlig sommerspylervæske vil jo fryse i minusgrader. Da får man plutselig ikke spylt vinduene mer, og det er vanskelig å få byttet ut en fastfrosset spylervæske. Det er derfor lurt å bytte til sommerspylervæske i god tid før det blir minusgrader.

Men hvordan er det egentlig omvendt? Bør man kjøpe egen sommerspylervæske, eller kan man bare kjøre på med vinterspylervæske hele sommeren også?

Det er faktisk veldig lurt å bytte til sommerspylervæske på sommeren, for vinterspylervæske fungerer mye dårligere når det er varmt ute. Vinterspylervæske er nemlig elendig til å vaske vekk pollen og proteiner fra insekter på grunn av frostsikringsvæsken. En sommerspylervæske vil gjøre denne jobben utrolig mye bedre.

Så det er faktisk viktig å bytte til en sommerspylervæske når du er helt sikker på at det ikke lenger er minusgrader ute om natta. Dette vil uten tvil gi deg bedre sikt, og gjøre det mye enklere å rengjøre ruta når det er pollen og insekter som har satt seg der.

En god rutine man bør få inn er å bytte spylervæske samtidig som man bytter dekk. Når vinterdekkene går av til fordel for sommerdekkene er det også på tide å fjerne all vinterspylervæske og bytte den ut med sommerspylervæske. Vanlig sommerspylervæske tåler for øvrig fint ned mot -5 grader, så det er ikke slik at bilen går i stykker om det blir et par minusgrader på natten etter du har byttet heller.

De færreste bytter!

NAF har prøvd å undersøke hvor flinke vi nordmenn er til å bytte spylervæske, og undersøkelsen deres viste at bare om lag 30 % faktisk byttet. Det vil si at 7 av 10 kjører med vinterspylervæske om sommeren, og dermed får dårligere sikt!

Dårlig sikt er ofte en medvirkende årsak til kollisjoner og ulykker, og det er ikke utenkelig at feil type spylervæske kan ha ført til større eller mindre ulykker.

Les også:

Legg igjen en kommentar