Er det trygt å bruke insekter i matlaging? Forklart!

Det er mange som mener at insekter kommer til å bli gradvis mer og mer brukt i matlaging. Disse dyrene er nemlig en klimavennlig og billig alternativ proteinkilde til større pattedyr, og det kan være helt nødvendig med slike proteinkilder for å skulle ha nok mat til hele befolkningen på jorda.

Det finnes allerede noen butikker som selger ulike produkter laget av insekter, men det er fortsatt ikke spesielt vanlig å se verken på Rema eller Kiwi helt ennå.

Men er det egentlig trygt å bruke insekter til matlaging?

Det regnes som helt trygt å bruke insekter til å lage mat med, og disse har ikke spesielt stor sjanse til å bære med seg sykdommer eller noe sånt. Det er derimot en del insekter som er giftige, så man skal ikke bare gå ut i naturen for å plukke egne insekter, men heller kjøpe insekter som er avlet for matlaging.

Det enkleste måten å bruke insekter til matlaging er kanskje ved å kjøpe ferdige insektsprodukter som sirissemel, ferdigtørkede insekter eller lignende. Disse kan brukes rett i matretter uten spesiell tilberedelse, så slipper du å styre med å skaffe levende insekter.

Så lenge du kjøper ferdige insektsprodukter er det helt trygt å bruke disse i matlaging.

Norske insekter du kan samle selv

Det finnes også en rekke insekter du finner ute i norsk natur som er helt trygge å spise, så du kan faktisk samle inn din egen mat ute i naturen dersom du ønsker det.

Et par gode eksempler på insekter du kan finne i norsk natur som fungerer som mat er:

  • Gresshopper.
  • Sommerfugllarver uten hår (ikke spis de med hår).
  • Gullbasse og nesehornbille, samt larver fra disse.
  • Maur.
  • Bielarver.

Det er også en del andre insekter du kan spise, så dette er langt ifra noen komplett oversikt. Vær obs på at du faktisk spiser riktig insekt, for en del insekter kan ha noen nære slektninger som kan være giftige. Så kjøp en god insektsbok, og lær deg å kjenne igjen de artene du har lyst til å samle inn for å spise.

Les også:

Legg igjen en kommentar