Finnes det skorpioner i Spania? Forklart

Skorpioner er en gruppe edderkoppdyr som skiller seg fra edderkopper ved at de har kraftige klør foran på kroppen, og en stor giftbrodd bak kroppen. Det finnes mange arter med skorpioner som har giftbrodder som kan gi en farlig mengde gift for mennesker, og til og med flere arter hvor man kan dø som følge av et skorpionstikk.

I Norge har vi heldigvis ingen farlige skorpioner, men hvordan er det egentlig med skorpioner i Spania?

Det finnes faktisk mange ulike skorpioner i Spania, og flere av disse er giftige for mennesker. Det er ingen av dem som har ført til dødsfall blant mennesker, men flere av dem er i kategorien at man bør oppsøke helsehjelp så fort som mulig etter å ha blitt stukket. Man skal derfor være forsiktig med skorpioner i Spania, og aldri nærme seg dem hvis det er mulig å unngå det. Selv om stikket ikke er dødelig regnes det som ekstremt smertefullt.

Den farligste skorpionen i Spania går under navnet «Deathstalker» på engelsk, eller Leiurus quinquestriatus på vitenskapelig/latin. Den har ikke noe norsk navn, for den finnes heldigvis ikke her i Norge, men den kan dukke opp i Spania, spesielt helt syd i landet. Denne gule skorpionen kan bli 6 – 8 centimeter lang, og har en gift som kan være dødelig for mennesker dersom man ikke får motgift.

Les mer: Bli kjent med edderkopper i Spania her.

Det er heldigvis sjeldent å bli stukket av skorpioner, og de fleste skorpioner er svært redde for mennesker, og vil alltid stikke av når vi nærmer oss. Det er likevel noen farlige situasjoner hvor det er fort gjort å bli stukket, og dette skjer først og fremst når man går barbent i områder med sand. Her kan en skorpion ligge halvveis gravd ned i sanden, og hvis du tråkker på den vil den forsvare seg med å stikke deg.

Skorpioner bor sjeldent på stranda, men om du er ute i naturen og går barbent er dette noe du bør tenke over når du spaserer. Heldigvis er det bare å ta på seg et par sko, så kan du unngå problemet.

De fleste skorpioner i Spania har en gul eller gulaktig farge, og de kan være svært vanskelig å se med mindre de beveger på seg. De vil stort sett ligge rolig og slappe av eller sove på dagtid, og bruke natten for å skaffe seg mat. Det er veldig sjeldent at noen faktisk blir stukket av skorpioner, så selv om det finnes giftige skorpioner i Spania er det egentlig ikke noe man trenger å bekymre seg over i det hele tatt når man er på ferie.

Les også: Er det giftige slanger i Spania? Forklart.

Hva skal man gjøre dersom man blir stukket av en skorpion i Spania?

Dersom du skulle være så uheldig at du blir stukket av en skorpion i Spania bør du oppsøke legehjelp med det samme. Om det er mulig bør du prøve å legge merke til fargen og størrelsen på skorpionen, og forklare dette til de som skal behandle deg. Som oftest behandles skorpionstikk med antigift, og jo raskere man får tilgang til dette, jo bedre er det.

Husk at legehjelp i Spania koster penger dersom du ikke har reiseforsikring, og det kan bli overraskende dyrt å bli stukket av en skorpion uten en gyldig reiseforsikring.

Som regel er det ikke superfarlig å bli stukket av skorpioner i Spania, men det er skikkelig smertefullt, og absolutt noe man vil unngå. Så ta på deg sko når du er ute og går i naturen, så kan du stort sett slippe å bekymre deg over det.

Denne artikkelen inneholder reklame for Tjenestetorget.

Les også:

Legg igjen en kommentar