Finnes det farlige slanger i Spania? Forklart

Her i Norge er vi jo alle kjent med den giftige hoggormen, men selv om denne bor i skogen er det liten risiko for å bli bitt av slanger her i landet. Men hvordan er det egentlig med slanger i Spania, og trenger du å være redd for dette neste gang du skal på ferie til Spania?

I Spania er det til sammen 13 ulike arter med slanger, og flere av disse er faktisk giftige. Giftighetsgraden er omtrent den samme som vi er vandt til fra hoggorm her i Norge; de fleste får få eller ingen symptomer, men noen kan få kraftige hevelser. De færreste dør som følge av slangebitt, men det er flere av artene i Spania som kan ende med døden. Hvert år dør mellom 3 og 6 personer av slangebitt i Spania.

Totalt er 5 av de 13 artene med slanger i Spania giftige, og alle de fem giftige kan minne veldig om den norske hoggormen, både av hvordan de oppfører seg, hvor mye som skal til for å bli bitt, og hvordan de ser ut. Faktisk tilhører de farlige slangene alle hoggormfamilien. Det er ingen slanger i sterke farger som stikker seg ut i miljøet, og alle de fem giftige artene har kamuflasje som lar dem gjemme seg for mennesker.

Det høres kanskje skummelt ut at de skal gjemme seg for oss mennesker, men det er absolutt ikke det. Grunnen er at de ikke liker å møte mennesker, og vil holde seg vekk fra oss dersom det lar seg gjøre. De kommer ikke til å følge etter deg eller plage deg på noen måte, og akkurat som når du møter en slange her i Norge vil de enten stikke av, eller bare ligge rolig og vente på at du skal gå unna.

De giftige slangene i Spania er altså ikke aggressive, så det skal mye til før du blir bitt av en. Du kan jo tenke deg hvor ofte du blir bitt av hoggorm, buorm eller slettesnok her i Norge. For de fleste skjer det 0 eller 1 gang i løpet av livet. Da kan du jo selv tenke deg at det er liten risiko for at du skal bli bitt i løpte av ferien, for det er ikke noen større sjanse for å bli bitt i Spania enn i Norge.

Les også: Finnes det skorpioner i Spania? Forklart.

Hva skal man gjøre dersom man blir bitt av en slange i Spania?

Dersom du er så uheldig at du blir bitt av en slange når du er på ferie i Spania, skal du også gjøre mye av det samme som om du hadde blitt bitt av en hoggorm. Det vil si at du prøver å bevege deg så lite som mulig. Gå rolig til en bil, taxi eller lignende, og reis til nærmeste legevakt eller sykehus. Det er helt innafor å ringe nødnummeret mens man reiser dit. Dersom det lar seg gjøre bør du prøve å holde bittstedet under hjertet ditt, men som oftest blir man jo bitt i beinet, så da løser det seg selv.

Om det er mulig bør du prøve å se om du kan se slangen som bet deg, og eventuelt ta et bilde av den slik at legene kan identifisere slangen for å vite hvilken art det var snakk om.

Det finnes motgift mot slangene i Spania, så om du kommer deg til legevakt innen rimelig tid er det liten risiko for at du blir skadet av bittet. Det er først og fremst i situasjoner hvor mange er mange, mange timer unna legevakt med motgift at det kan bli farlig.

Husk at legebesøk i Spania koster penger, og det er derfor viktig med en god reiseforsikring som dekker både slangebitt og andre problemer du kan få i løpet av reisen din.

Les også: Alt om farlige edderkopper i Spania.

De fleste slangebitt bruker lang tid på å påvirke kroppen, og dette gjelder også for de spanske slangene. De færreste får spesielt mange symptomer de første 4-5 timene, men så får de en hevelse rundt bittstedet etterfulgt av blødninger og blæredannelser i nærheten. Ellers vil allmenntilstanden svekkes ved synkende blodtrykk, ånderettsproblemer, feber og lignende. På dette punktet er det en fordel om man allerede er på legevakta eller sykehuset med motgift klar, og hvis ikke er det på høy tide å komme seg dit.

Selv om det tar litt tid før de verste symptomene oppstår bør man oppsøke legehjelp med det samme, så kan man være klar med motgift hvis eventuelle reaksjoner skulle skje. Personer med allergi mot slangegift kan ha et forløp hvor de ekstremt raskt går fra å være fine til å bli skikkelig dårlige, så ikke vent med å reise til legen for hjelp.

Denne artikkelen inneholder reklame for Tjenestetorget.

Les også:

Legg igjen en kommentar