Er det farlig å bli bitt av grevling? Forklart!

Grevlinger har som rykte at de kan bite til de hører beinet knuse, og det har lenge gått historier rundt om at man kan ha litt kull i støvelen sin for å få til en knaselyd når den biter – så unngår man at den biter i beinet.

Men er det egentlig noe hold i disse mytene om at grevling kan bite til benet knuser? I virkeligheten har ikke grevlingen et spesielt sterkt bitt i det hele tatt, og kan i alle fall aldri klare å bite over bein. Grevlingen er et mårdyr, så den er teknisk sett er rovdyr, men i naturen spiser den for det meste egg, meitemark, insekter og smådyr den kommer over. Den jakter ikke på større dyr, og har heller ikke bitt eller tenner som er utviklet for å klare det.

Grevlinger vil stort sett holde seg langt unna å bite mennesker, men kan bite for å forsvare seg dersom den for eksempel blir fanget i et hjørne hvor den ikke har noen muligheter for å stikke av. Om den først da biter vil den neppe klare å få bittet rundt ankelen til et normalt menneske, men den kan trolig klare å bite gjennom huden i disse tilfellene. Her er det stort sett utrolig liten risiko for skade på mennesker.

Les også: Hva spiser grevlinger? Forklart.

Det er med andre ord ikke farlig å bli bitt av grevling, og den vil i alle fall aldri klare å knuse bein! I tillegg er det veldig enkelt å unngå å bli bitt, og så lenge du enten selv trekker deg unna eller lar grevlingen få en rømningsvei vil den alltid foretrekke å stikke av fremfor å gå til angrep.

Som med alle andre ville dyr kan det være en risiko for å bli smittet av sykdommer når man blir bitt, så det kan være greit å vurdere om man skal ta sprøyte mot stivkrampe eller lignende. Dersom du blir bitt til blods av en grevling (uansett hvor usannsynlig det er), så kan det derfor vært greit å kontakte legevakt for å høre hva de mener om saken.

Les også:

Legg igjen en kommentar