Må man ha fiskekort ved sjøen? Forklart!

Når man skal fiske i elver og innsjøer er det grunneieren som eier ressursene i vannet, og man må derfor kjøpe fiskekort eller lage en avtale med grunneier for å få lov til å fiske der. Men hvordan er det egentlig når man skal fiske i sjøen?

Når man fisker i sjøen på kysten er det fri fiske for alle, uansett alder og nasjonalitet. Alle har lov til å fiske med fiskestang eller håndsnøre uten å måtte verken kjøpe fiskekort eller søke om tilgang til fiske, men det gjelder egne regler dersom man skal drive kommersiell fiske.

Så dersom du ønsker å ta med fiskestanga til sjøen for å dra opp noen fisk er det bare å kjøre på. Det spiller ingen rolle hvem som eier grunnen der, for alle har rett til å oppholde seg langs kystlinja uansett så lenge det er definert som utmark. Så du kan fiske omtrent hvor enn du måtte ønske langs sjøen i Norge.

Les også: Slik kjøper du fiskekort på nett.

Det er også lov å fiske fra båt om du bruker stang eller håndsnøre. Man trenger heller ikke å betale fiskeravgift når man fisker i sjøen langs kysten.

Husk å ikke fiske småfisk under minstemålet

Fiskeridirektoratet har en liste over fisk sine minstemål, og det er i prinsippet ikke lov å fiske fisk som er under minstemålet. Dette gjelder alle de vanlige fiskbare arten med unntak av makrell og sei som ikke har noen minstemål. Følg linken i starten av avsnittet for å se oppdaterte minstemål.

Det er sjeldent at man som privatperson blir straffet om man gjør noe feil i forhold til minstemålene, da lovene er på plass for å begrense målrettet uttak av fisk som ikke er gammel nok til å reprodusere seg.

Les også:

Legg igjen en kommentar