Hvordan kjøpe fiskekort på nett

Når man skal fiske i elver eller innsjøer her i Norge er det grunneieren som eier rettighetene til fiske der, og i praksis har de aller fleste valgt å løse dette ved å selge fiskekort. Med et fiskekort får du lov til å fiske i vannene til grunneier, men du må forholde deg til reglene de setter, og betale den avgiften de ber om.

Det har i lang tid vært mye rot og rør med dette fiskekortsystemet. Noen områder har vært flinke til å samle og selge fiskekort på en enkel måte, mens andre steder må man nærmest banke på hos grunneieren med kontanter for å kjøpe fiskekort. Med dagens teknologi kan man jo anta at ting er litt enklere, og på sett og vis er det en stor fremgang, selv om det fortsatt er et lite stykke til vi er i mål.

I dag er det nemlig mulig å kjøpe fiskekort på internett, i alle fall for en del områder. Det gjør det jo mye enklere for deg som skal ut å fiske, for da kan du bare kjøpe fiskekortet enten når du er hjemme, eller når du faktisk har kommet frem til dit du skal være. Det gjør det enkelt å farte rundt på fjellet i leting etter det perfekte fiskevannet, og først kjøpe riktig fiskekort når du har bestemt deg for et sted du vil fiske.

Men hvor får man egentlig tak i fiskekort på internett nå om dagen?

Den største norske nettsiden for kjøp av fiskekort er inatur.no. Her har både statskog, en rekke store grunneiere, og en hel haug av lag og samdrifter lagt ut fiskekort for salg, og her er det et veldig stort utvalg. Her finner du enkelt frem til området du vil fiske i, så ser du hvilke vann som er tilgjengelig å kjøpe fiskekort for.

Hos Inatur lager man en brukerkonto som man knytter opp mot person, så fungerer det som et digitalt fiskekort. Her logger du bare inn, velger hvilket fiskekort du vil kjøpe, og betaler med bankkortet sitt på nett. Da er fiskekortet klart til den datoen og tiden du ønsker det, så kan du fiske uten å stresse noe mer om å få tak i et fysisk fiskekort før du kommer frem til fiskeplassen din.

Det er ikke alle fiskekort som selges på Inatur

Selv om Inatur har samlet sammen mange aktører, er det ikke slik at alle fiskevann er tilgjengelig på nettsiden. Det er nemlig opp til hver grunneier om de vil tillate salg av fiskekort der, og det er en del som av en eller annen grunn har valgt å takke nei til denne muligheten.

Om du er en av dem som drømmer om å fiske i Finnmark vil du ikke finne noe på Inatur. Finnmakseiendom har isteden utviklet sitt eget system for å selge fiskekort, som du kan nå på denne nettsiden. Dette systemet fungerer egentlig godt, men problemet for oss fiskere er jo at fiskekortene spres ut over flere ulike tjenester, noe som gjør det vanskeligere å finne fiskekort dit man skal.

Så med andre ord, mye finnes på Inatur, men det er noen unntak.

Barn kan fiske gratis

Husk også at barn under 18 år fisker gratis i Norge, selv i innsjøer og elver hvor det vanligvis er påbud om at man har fiskekort for å få fiske. Så dersom man er under 18 år kan man faktisk fiske så mye man vil uten å måtte betale noe som helst!

Det er gratis å fiske langs kysten

Det er også helt gratis å fiske langs kysten i sjøen, så her trenger man heller ikke fiskekort for å ta noen kast med stanga. All fiske langs kysten er eid av staten, så det er ingen steder hvor man må ha fiskekort her.

Les mer: Slik er reglene for fiske langs kysten.

Noen må også betale fiskeravgift

Dersom du har tenkt å fiske laks, sjøørret eller sjørøye i vassdrag eller med faststående redskap i sjøen må du også betale fiskeravgiften i tillegg til det du betaler for fiskekort. Denne betaler man direkte til Miljødirektoratet, eller via noen som selger fiskekort.

Les også: Hvem må betale fiskeravgift? Forklart.

Les også:

Legg igjen en kommentar