Finnes det farlige edderkopper i Spania? Forklart

Edderkopper er en enorm gruppe med dyr som har tusenvis av ulike arter rundt om i hele verden. Her i Norge har vi faktisk ganske mange arter, men ingen som er spesielt farlige. Men hvordan er det med edderkopper i Spania, og er det noe å frykte når man reiser på ferie dit?

Spania har flere hundre ulike arter med edderkopper, inkludert flere giftige arter. De fleste giftige artene er av den grad hvor man må være allergisk mot giften for at det skal være farlig, men det finnes også noen ordentlig giftige arter. Dette inkluderer blant annet den såkalte sorte enken med sine røde merker på ryggen. Et bitt fra denne kan være direkte farlig, og i noen tilfeller også dødelig. Heldigvis er den enkelt å kjenne igjen.

Dersom du blir bitt av en edderkopp når du er på ferie i Spania kan det være fornuftig å ta kontakt med helsepersonell så fort som mulig, slik at de kan overvåke om det er et giftig bitt. Dette koster penger i Spania, så det er viktig å ha en gyldig reiseforsikring.

Om du ser edderkoppen kan du jo prøve å beskrive denne når du kommer inn til behandling, men det er jo selvsagt ganske vanskelig å beskrive hvilken edderkoppart det er, da veldig mange av dem ser veldig like ut.

En sort enke med de karakteristiske røde partiene på ryggen.

Når det er sagt er det svært sjeldent at vi mennesker blir bitt av edderkopper. Mange av oss er jo veldig redd for det, men det er jo ganske sjeldent at man faktisk blir bitt av en. Edderkoppene i Spania er ikke noe mer aggressive enn de vi har her i Norge, så det er ikke noen større risiko for å bli bitt i løpet av Spaniaferien enn det er i løpet av den samme perioden her hjemme i Norge. Og de fleste av oss blir så godt som aldri bitt av edderkopper, og kan derfor også bare slappe helt av i forhold til dette når vi er i Spania.

Les også: Er det skorpioner i Spania? Forklart.

Så selv om det er edderkopper med gift i Spania, og attpåtil edderkopper som kan være dødelig giftig for oss, er det svært sjeldent at noen faktisk får problemer som følge av edderkoppbitt i løpet av ferien sin. Unngå å løft og ta på edderkopper du finner, så er risikoen utrolig liten for å bli bitt. Om du først blir bitt bør du for sikkerhets skyld kontakte helsehjelp for å få bittet undersøkt, spesielt hvis du mistenker at det kan være et bitt fra en sort enke.

Hva skal man gjøre dersom man blir bitt av en edderkopp i Spania?

Hvis du er så uheldig at du blir bitt av en edderkopp i Spania er første bud å se om du kan gjenkjenne arten. Se spesielt opp for sort enke med sitt knallrøde område på ryggen. Dette er den eneste ordentlige farlige edderkoppen i Spania, så hvis du ikke ser den røde flekken kan du puste litt lettet ut.

Du kan gjerne ta liv av edderkoppen og legge den i en boks som kan tas med til apotek eller legevakt, så kan du få hjelp til å finne ut av hvilken art det er, og om den eventuelt kan by på noen problemer.

Les mer: Er det farlige slanger i Spania? Forklart.

Om du blir bitt av en edderkopp så kan du godt starte med å vaske bittområdet med såpe og vann. Legg merke til om bittområdet får en hevelse eller ikke, og ofte vil området få en slags blemme under seg. Dette er for øvrig vanlig blant både edderkopper og mange insekter, men likevel noe å se etter.

Dersom du føler at allmenntilstanden forverres ved kvalme, hodepine, muskelspasmer eller sterk smerte kan du ringe nødnummeret og legge turen til legevakt eller sykehus. Som oftest er det helt ufarlig, men det er lurt å være på den sikre siden når man begynner å føle seg dårlig.

Det er dessuten en del apotek som har antigift mot edderkoppbitt inne, så det er helt ålreit å stikke innom et apotek dersom du føler seg stort sett fin, men er litt bekymret. Ta gjerne med den døde edderkoppen hit også hvis det lar seg gjøre.

Denne artikkelen inneholder reklame for Tjenestetorget.

Les også:

Legg igjen en kommentar