Kan man ha edderkopp som kjæledyr? Forklart

Mange synes edderkopper kanskje er noe av det skumleste som finnes i hele verden, og helst ikke vil se en eneste edderkopp igjen for resten av livet sitt. For andre høres det ut som en ypperlig idé å skaffe seg en edderkopp som kjæledyr, men er dette i det hele tatt mulig?

Her i Norge er det helt lovlig å holde edderkopper som kjæledyr. Det er en del som har taranteller som kjæledyr, og disse regnes som den beste gruppen med edderkopper for nybegynnere, selv om man i prinsippet kan holde alle slags arter som ikke er regulert internasjonalt.

Vanlige taranteller kan man faktisk ofte se til salgs i dyrebutikker, og prismessig kan man regne med alt fra 300 kroner til 1 000 kroner for én edderkopp. Det er langt ifra alle dyrebutikker som har taranteller inne til salgs, men det er heller ikke direkte sjeldent å finne noen.

Det er viktig å være klar over at edderkopper ikke er kjæledyr som kan løftes mye opp og koses med, men heller bør sees på på samme måte som reptiler og fisk, altså at man innreder et finte terrarium hvor de kan bo, så kan du studere dem uten å ta de ut av terrariet.

Les også: Er det lov med amfibier som kjæledyr i Norge? Forklart.

Slik holder du taranteller som kjæledyr

Når man skal holde edderkopper eller taranteller som kjæledyr er det viktig å sette seg godt inn i hvilke krav dyrene har, akkurat som alle andre dyr. Generelt sett er de ikke spesielt kravstore, og mange arter trives helt fint i vanlig romtemperatur og helt normal luftfuktighet, selv om mange arter helst vil ha litt høyere luftfuktighet.

Taranteller kan bo i enten akvarier, store plastbeholdere eller terrarier. Det viktigste er at det ikke er én eneste åpning noe sted utenom gitter, for de kan smette ut av selv knøttsmå hull. De trenger ikke stor plass, og må alltid bo alene. Et terrarium på 30 x 20 x 20 cm holder fint for vanlige arter taranteller. Dette tilsvarer et akvarium på 12 liter. Et plastakvarium som dette til to hundrelapper fra PetXL fungerer godt for de fleste taranteller.

Bunnen av buret bør dekkes med 5 til 15 centimeter med torvjord eller egnet edderkoppbunnlag (som kan kjøpes på dyrebutikker). Unngå sand eller akvariegrus! En del taranteller må grave, og kan i verste fall dø av stress om de ikke har materiale de kan grave seg ned i.

Ellers trenger ikke buret all verdens med ting. Kjøp en fin trerot som den kan bruke som skjul, og sørg for å ha en drikkeskål med rent vann. Unngå spisse gjenstander som en kaktus, da dette kan bli fatalt for tarantellen.

Det er fornuftig å vanne torvjorden er par ganger i uken for å få inn litt fuktighet i buret. Dette er nødvendig for at edderkoppen skal trives. Mange arter foretrekker rundt 60-80% RH, så vurder å kjøp et hygrometer for å måle denne. Et hygrometer kan kjøpes fra PetXL for under en hundrelapp.

Taranteller bør mates 2 til 3 ganger i uka, og vanligvis gir man dem levende marksirisser (Gryllus bimaculatus) som kan kjøpes på dyrebutikken. Ellers fungerer både larver, kakerlakker og gresshopper fint som fôr.

Det er ofte lurt å velge hunner, spesielt når man kjøper taranteller. Her kan hunnene leve i 30 – 40 år (selv om rundt 10 er mest vanlig), mens hannene typisk bare blir ett eller to år gamle før de før av seg selv. For å skille kjønnene må du se etter parringsorgan ytterst på palpene, noe kun hannene har. Dersom den mangler disse og heller ikke har parringskroker på første benpar er det en hunn.

Hvilken tarantell bør du velge som første edderkopp?

Rød chilener / Chile tarantell (Grammostola rosea) er en god førstegangsart som ofte er å se i dyrebutikker. Denne arten er kanskje den som krever minst av deg med tanke på luftfuktighet, varme og annet, og er uten tvil den vanligste å se i butikken. Den er heller ikke spesielt giftig, så den er trygg som første edderkopp man holder.

Krølltarantell (Tliltocatl albopilosus) er en annen populær art som er ettertraktet blant de som driver med edderkopper. Den er truet i naturen, så alle edderkoppene man ser i dyrebutikken er avlet i fangenskap, noe som også betyr at det kan være litt sjeldnere å se dem til salgs enn røde chilenere.

Ellers kan man egentlig kjøpe alle arter fra Sør-Amerika. Disse er jevnt over veldig snille og greie. Taranteller fra Afrika og Asia regnes derimot som mye mer krevende, så disse bør du egentlig vente med til du har litt erfaring med de enklere tarantellene først.

Er taranteller giftige?

Alle taranteller er i større eller mindre grad giftige, så selv de vanligste nybegynneredderkoppene kan levere et giftig bitt. Alvorligheten er et sted mellom et vepsestikk fra de greieste artene (typisk de fra Sør-Amerika), til heftige smerter fra de Asiatiske eller Afrikanske artene.

Det er ingen taranteller som har det vi regner for å være en dødelig mengde gift, så man er aldri i noen livsfare.

Når det er sagt er det svært sjeldent at edderkoppeiere blir bitt av edderkoppene sine. For det første er det ikke spesielt vanlig å håndtere de uten hansker, og for det andre vil de stort sett kun bite dersom de føler seg trengt opp i et hjørne. Taranteller vil ikke bite et menneske som et angrep, men heller som en slags siste forsvarsmekanisme.

Denne artikkelen inneholder reklame for PetXL.

Les også:

Legg igjen en kommentar