Hvordan fjerne tiss fra tepper

Om du har en valp eller kanskje bare en liten unge som holder på å slutte med bleier, er det en seriøs sjanse for at teppene i huset kan få en ordentlig tisseflekk hvis du ikke følger godt nok med. Det beste er jo å prøve å unngå dette, men noen ganger er det lettere sagt enn gjort. Hva skal man egentlig gjøre dersom uhellet først er ute, og du ser en solid tisseflekk på teppet?

For å bli kvitt tiss fra teppet bør du først og fremst prøve å suge vekk så mye som mulig ved å bruke håndklær, dopapir eller tørkerull. Trykk godt inn i tappet hvis tisset har trengt inn i stoffet for å få så mye fuktighet som mulig vekk. Deretter heller du potetmel over flekken, og trykk godt ned. Potetmelet vil suge til seg med fuktighet fra teppet og binde seg. Støvsug opp restene.

I prinsippet er det altså ikke så vanskelig å fjerne tisse fra tepper. Bare tørk så mye du klarer før du bruker potetmelet. Når du trykket potetmelet godt ned i teppet vil kornene i melet nemlig binde seg opp mot tisset, og du kjenner at potetmelet blir fuktig. Nå er trikset at du altså finner frem støvsugeren, for dette litt fuktige potetmelet går enkelt inn i støvsugeren, mens flytende tiss ikke gjør det.

Om potetmelet ble veldig fuktig bør du ta på mer. Når du har støvsuget ferdig anbefaler vi også å ta en ekstra runde med mer potetmel for å være helt sikker på at du får med deg alle restene av tiss. Selv små rester på teppet kan være nok til at det blir litt dårlig lukt fra teppet, men om du får med deg alt blir teppet så godt som nytt igjen.

Til slutt vil vi bare nevne at vi ikke anbefaler å gni på flekken, men heller legge vekt på tørkepapir og potetmel. Gniing kan i verste fall være med på å få tisset til å trenge inn i mindre sprekker, og det blir vanskeligere å tak tak i med potetmelet.

Les også: Slik fjerner du tiss fra sofaen enkelt.

Hvordan fjerne tørre tisseflekker fra tepper

Nå har vi sett på hvordan potetmel binder seg til fuktig tiss, men hva skal du gjøre dersom du oppdager en tisseflekk på et rom du sjeldent bruker hvor flekken allerede er tørr? Det er heldigvis ikke store forskjellen som skal til, for du trenger bare å bruke litt varmt vann. Når flekken er fuktet med varmt vann gjør du akkurat som beskrevet over ved å først tørste det opp så godt du kan, og deretter bruker potetmel som gnis sammen med fuktigheten før du støvsuger det opp.

Tanken her er at vannet løser opp den konsentrerte urinen som ligger der ettersom urin er løselig i vann. Deretter binder man urinen sammen med potetmelet som enklere kan suges opp av støvsugeren.

Alternativ metode for å fjerne tiss fra tepper; gi det en solid vask utendørs!

En annen måte å fjerne tiss fra tepper på er ved å ta den utendørs og gi den en ordentlig omgang med vannslangen eller en høytrykkspyler på lavt trykk. Vask og vask så lenge du gidder med rent vann, og jo mer vann du vasker med og mer trygg du tilfører teppet, jo mer av urinen forsvinner fra teppet sammen med vannet.

Mange har fått dette til å fungere med hell, og kan bare la teppe tørke for de tar det med inn igjen, så godt som nytt.

Denne metoden egner seg ikke for alle tepper, for noen typer tepper vil trolig skades av denne behandlingen. Ellers er det jo en metode som stort sett kun fungerer om sommeren, for man kan ikke akkurat stå og spyle teppet med vann utendørs i minusgrader.

Kan man bruke flekkefjerner for å fjerne tiss fra tepper?

Det finnes mange typer flekkefjernere, og den mest vanlige for å fjerne flekker fra tepper er vel Vanish Oxi Action Powerspray Sofa & Tepper. Denne kan kjøpes på dagligvareforretninger, og fungerer stort sett godt. Denne er god på å fjerne flekker som sitter i teppet, så om du ikke klarer å fjerne flekken med potetmelmetoden kan du prøve denne.

Det er en risiko for misfarging av teppet når du bruker en flekkfjerner som denne!

Garanterer potetmelmetoden at alt tisset blir borte?

Metoden med å bruke potetmel for å fjerne tiss og tisseflekker fra tepper er stort sett veldig god, men noen ganger er det nesten umulig å å klare å få tak i alt tisset ved å presse potetmel mot teppet. Det er spesielt på «hårete» tepper med mange kriker og kroker hvor det er vanskelig. Vær raus med potetmelet!

Det er dessverre ikke alltid mulig å få vekk all urinen med denne måten, og da er neste steg å ta teppet til et renseri som kan rengjøre det for deg uten at det går i stykker. Nesten alle andre metoder for å vaske vekk tiss fra teppet hjemme vil kunne misfarge eller skade teppet, så da sitter man med en stygg flekk uansett.

Slik blir du kvitt tisseluft fra teppet

Hvis du har fjernet selve tisset eller tisseflekken kan man noen ganger oppleve at lukten av urin fortsatt sitter igjen i teppet. Det er jo ikke noe moro, men du trenger ikke å kaste teppet helt ennå. Med litt flaks kan du fortsatt bli kvitt lukta.

For å bli kvitt tisselukt fra teppet bør du først og fremst begynne med å prøve å lufte ut teppet. Noen ganger forsvinner den ekle lukte av seg selv etter litt tid hvis man har klart å vaske vekk alt tisset, så la teppe henge utendørs noen timer for å se om lukta forsvinner av seg selv.

Dersom tisselukta fortsatt henger igjen i teppet kan det tyde på at det fortsatt er litt tiss der. Da kan du eventuelt prøve å bruke flekkfjerner som renser teppet eller potetmelmetoden en gang til for å prøve å fjerne den siste resten.

Det finnes også egne luktfjernere for tepper som du kan prøve. Vår erfaring er at disse noen ganger tar luktflekker som ikke forsvinner på noen annen måte, samtidig som de noen ganger ikke er gode nok. Men det er verdt et forsøk for teppet går i søpla i alle fall!

Les også:

Legg igjen en kommentar