Hvordan oppbevare egg

Egg er både godt og sunt, og kan brukes til så utrolig mye forskjellig. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan man kan oppbevare egg for å gi de best mulig holdbarhet.

Råe egg bør oppbevares enten på kjøkkenbenken hvor de holder seg gode i en ukes tid, eller i kjøleskapet hvor de kan stå i rundt fire måneder før de blir dårlige. Om du har tilberedt eggene enten som omelett eller bare har kokt dem bør de oppbevares i kjøleskapet i en lukket beholder eller med plastfolie rundt, og har da en holdbarhet på 2 – 3 dager før de begynner å bli dårlig.

Dersom du er en som spiser egg hver dag kan du med andre ord fint ha de stående i romtemperatur på kjøkkenbenken. Her vil man trolig fint klare å spise hele kartongen med 12 eller 18 egg i løpet av en ukes tid, og det er aldri noe fare for at egget mister matkvaliteten sin. Om du derimot er en person som kanskje bare spiser et par egg hver helg bør du la de stå kaldt i kjøleskapet, så kan en kartong egg stå der i 3 – 4 måneder før du bør prøve å tømme den.

I Norge har vi ikke salmonella i egg slik som i de fleste andre land i verden, så det er ikke farlig å spise egg som har gått ut på dato. Rå egg er dessuten helt sterile, så de vil aldri kunne mugne eller råtne dersom skallet ikke er knust eller bristet. Etter noen ukers tid vil derimot spisekvaliteten og smaken reduseres, selv om det er helt trygt å spise egget fortsatt.

Egg som oppbevares på kjøkkenbenken er jevnt over bedre å bruke til matlaging, for kalde egg er litt mindre samarbeidsvillige enn romtempererte egg. Dersom du skal bake, og spesielt om du skal skille eggeplomme fra eggehvite, så kan du gjerne legge eggene ute på kjøkkenbenken over natten, så de er mye enklere å jobbe med.

Rå egg bør for øvrig alltid oppbevares i kartongen de kommer i, da denne er med på å gi beskyttelse for eggene. Om du tar dem ut for å ha de i en annen beholder kan du risikere at de mister matkvaliteten sin raskere.

Les også: Slik oppbevarer du eggerøre.

Så lenge holder egg og eggeretter seg gode

Type eggLengde holdbarhet
Rått egg (kjøleskap)12 – 16 uker
Rått egg på kjøkkenbenkOmtrent 7 dager
Omelett i kjøleskap2 – 3 dager
Eggehviter8 – 10 dager
Hardkokte egg2 – 3 dager
Egg Benedict2 – 3 dager
Eggeplommer2 – 3 dager

Alle de tilberedte eggerettene forutsetter at man pakker dem godt inn i plastfolie eller en lufttett beholder (med unntak av egg med skallet på). Og selv om de stort sett holder seg gode i 2 – 3 dager kan det være at de taper litt konsistens og smak i løpet av tiden, så de vil kanskje ikke bli like gode som når de serveres ferske.

Merk at eggeskallet ødelegges litt når det kokes, og på dette punktet kan bakterier trenge inn i egget. Det er derfor ikke slik at det kan oppbevares i evig tid uten å bli dårlig når det har vært utsatt for varme over 60 grader (som skjer når du koker det).

Les også: Hvor mye veier egentlig et egg? Forklart.

Kan man fryse egg?

Det er mulig å fryse egg, men ikke dersom skallet fortsatt er på. Man kan derimot fint fryse eggeretter for å øke holdbarheten, og det er ingenting i veien med å legge litt omelett i fryseren hvis du vil ha det om en ukes tid.

Egg som ligger i fryseren bør spises innen 2 til 3 måneder fra man frøs det ned.

Les også:

Legg igjen en kommentar