Hvordan oppbevare chili

Chili er digg til så utrolig mye, men ofte kan en pakke med chili være altfor mye for én enkelt middagsrett. Da blir det til at resten av chilien må oppbevares, men hvordan oppbevarer man egentlig chili for å sørge for at den holder seg god så lenge som mulig?

Chili trives best i temperaturer mellom 8 og 10 grader, så den trives derfor verken spesielt godt i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken. Det aller beste er derfor om du har et spiskammers som holder rundt denne temperaturen. Nest best er å velge grønnsaksskuffen i kjøleskapet, noe de fleste heldigvis har tilgang til. Chilien bør ligge uten plastfolie.

Flere ulike farger på chili

I grønnsakskuffen kan chilien holde seg god veldig lenge, og noen ganger tar det over en måneds tid før den begynner å bli dårlig.

Den største faren er at den skal tørke og skrumpe inn, men dette vil ikke ha noen påvirkning på verken smak eller bruk. Du kan fint bruke en skrumpet og tørr chili i gryteretter, på pizzaen eller andre steder.

Det skal sies at en del vitaminer forsvinner når chilien tørker ut, så den er jo hakket mindre sunn sånn sett, men fortsatt like god.

Dersom du har plastfolie over chilien vil den som regel råtne etter mye kortere tid, og kan bli dårlig på så lite som en ukes tid. Da er det bare å kaste den i søpla.

Du kan tørke chili for lenger holdbarhet

Dersom du ikke har en grønnsaksskuffe eller plass til chilien der, kan det være en idé å tørke den. Tørket chili har holdbarhet på flere år, og det er dessuten veldig enkelt å tørke den.

For å tørke chili trenger du bare å henge den opp i en snor eller lignende i et varmt rom. La chilien henge der i en ukes tid, så kan du flytte dem over til en lufttett beholder. Der vil de ha en levetid på minst et års tid.

Når chilien er tørket vil den miste litt vitaminer, og så godt som all C-vitaminene forsvinner fra den. Så den mister litt næring, men smaker fortsatt like godt. Tørket chili kan fint brukes i mange ulike retter, og brukes på akkurat samme måte som fersk chili.

Tørket chili

Det er mulig å fryse chili

Hvis du har veldig mye chili, og synes det er litt stress å skulle tørke dem, kan du legge de i en plastboks eller plastpose i fryseren. Del de opp i passe biter før du fryser dem, så kan de brukes rett i gryterekker, wokmikser og lignende ved en senere anledning.

Chili holder seg god i flere år å fryseren, men kan få en litt blass smak etter et halvt til et års tid.

Les også:

Legg igjen en kommentar