Som oftest steker man jo deigen kort tid etter at den er ferdig hevet, men noen ganger er det rett og slett ikke mulig. Kanskje ble det så sent at du må legge deg, og ikke rekker å steke deigen, eller kanskje ønsker du å gjøre klar deigen på forhånd og steke den når du trenger den?
Til tross for hva mange tror er det absolutt mulig å oppbevare deig i minst 2-3 dager. Man skal oppbevare deigen i kjøleskapet, helst i en bolle med plastfolie over. Sett den i den kaldeste delen av kjøleskapet (nederst, men ikke en skuffene) for å stoppe hevingen.

Det går som regel helt fint å oppbevare den i rundt 3 dager i kjøleskapet, men etter det kan den bli sur. Gjæret kan faktisk gjøre om sukker til alkohol når den står lenge i kjøleskapet, så det er ingenting feil om det lukter øl av deigen (ølproduksjon og gjærbakst er nesten helt samme tingen). Denne alkohollukten forsvinner når du steker deigen.
Når du skal bruke deigen igjen bør den bli romtemperert før du steker den. En times tid på kjøkkenbenken holder ofte, men om det er store mengder kan den måtte stå litt lenger. Men vær forsiktig med å la den stå for lenge, for den kan begynne å gjære igjen slik at den blir større!
Deretter er det bare å bruke deigen akkurat som vanlig.
Det går fint an å lage deig til flere brød, pizzabunner og lignende i slengen
Om du spiser mye hjemmelaget brød er det ingenting i veien for å lage nok deig til flere dagers bruk, og gjøre det til en vane å sette deigen i kjøleskapet. Noen mener til og med at smaken på baksten bedres av at deigen får stå en dag eller to i kjøleskapet.
Så neste gang du skal bake en pizzabunn kan du lage dobbel dose, så kan du ha en ny pizza om to dagers tid uten å måtte styre med å bake en ny bunn.
Husk å dekke til deigen med plastfolie
Dersom du helt glemmer å bruke plastfolie over deigen vil den tørke ut. Da blir deigen hard og umulig å jobbe med om en dag eller to.
Noen ganger kan man redde en del av deigen ved å fjerne det øverste laget, mens andre ganger er den helt tapt. Det kan være verdt å prøve en redningsaksjon, men det beste er jo selvsagt å heller dekke den til med plastfolie til å begynne med.
Nå baker jeg brødene med våt- dei. Elter ikkje meir enn 2 minutter med hånd, deigen er fuktig og løs., eltefritt brød. Har god erfaring med det. Men bør jeg elte og lage fast deig slik det står i brød- boken.? Hva er forskjellen? Brødbaker