Hvordan unngå at ulltøy blir nuppete

Det er aldri noe gøy når den fine ullgenseren er full av nupper etter å ha blitt vasket noen få ganger, og selv om det er relativt enkelt å bli kvitt nupper er det jo ennå bedre å unngå dem til å begynne med.

Nuppene på ulltøyet oppstår når plaggene gnis mot hverandre under vask, og noen typer ull nupper mer enn andre.

For å unngå at tøyet nupper når det vaskes bør du vrenge dem før vasking. Bruk deretter et skånsomt ullprogram hvor du kun vasker ull av lik type sammen, samtidig som du bruker en god ullvask (ikke vaskepulver). Ikke ha klær med akryl, viskose, bomull, eller ullblanding sammen med rent ull i vasken.

Unngå for all del å slenge med andre tekstiler sammen med ullplagg, for nuppingen blir betydelig verre når for eksempel bomull, viskose eller akryl gnis mot rent ull.

Selv om du kun vasker rent ull med annen ull kan det bli litt nupper. Det er helt umulig å være 100 % sikret mot all nupping, men så lenge du vasker det riktig og vrenger klærne før vask skal det ikke bli mye nupper på klærne.

Luer av ull
Selv rene ullprodukter kan bli nuppete når de vakes.

Slik fjerner du nupper

Det er heldigvis veldig enkelt å fjerne nupper fra ullklær, så hvis du først får nupper på klærne er det jo bare å fjerne det.

Den enkleste måten å fjerne nupper på er ved å bruke en nuppefjerner (kan kjøpes for en hundrelapp hos CDON). Denne bruker vanlige AAA-batterier og små barberblader inne i maskinen for å skjære vekk nuppene. Da blir ikke plagget slitt på samme måte som om du prøver å plukke ut nuppene for hånd.

En nuppekam er også en god løsning, selv om det ikke er like skånsomt for klærne som nuppefjerneren. Men nuppekammen er kjekk fordi de får plass i lomma, så du kan ha den med deg for å fjerne nupper du plutselig oppdager på ulljakken din når du er ute.

Ellers kan du selv finne frem en barberhøvel for å barbere vekk nuppene. Dette fungerer nesten som en nuppefjerner, men det er mye mer arbeid siden du hele tiden må rense barberblader for ullfibre. Noen bruker til og med saks, men det er jo en langsom prosess som tar mye arbeid.

Denne artikkelen inneholder reklame for CDON.

Les også:

Legg igjen en kommentar