Hvordan vasker man regntøy uten å ødelegge impregneringen?

Regntøy er kjekt å ha her i Norge, for på både vår og høst er det mange regndager som er umulige å komme seg gjennom uten å bruke en stor paraply eller regntøy. Alt regntøy kommer med en impregnering som gjør det vannavstøtende eller til og med vannavvisende, og både jevnlig bruk så vel som vanlig vask skader denne impregneringen over tid.

Med vannavvisende tøy vil tøyet i teorien alltid være helt vanntett, men det er økt risiko for en fling eller rift i stoffet når man vasker det. For vannavstøtende regntøy vil impregneringen gradvis blir dårligere ettersom den blir slitt og vasket ofte.

Det er trolig småbarnsforeldre som merker mest til denne slitasjen på regntøy, da de må vaske regntøyet til barna mye oftere enn det vanlige folk vasker regnjakkene sine. Men hvordan kan man vaske regntøyet uten å ødelegge impregneringen?

Et barn som leker med ball ute i regnet.
Et barn som leker med ball ute i regnet. Her må det nok snart en vask til!

Trikset for å holde impregneringen god er å ta en lett vask. En god løsning er å vaske den på 30 eller 40 grader. Velg gjerne hurtigprogram uten forvask, og et program uten sentrifugering. Programmet for finvask fungerer fint på de fleste vaskemaskiner. Vask gjerne regntøyet helt for seg selv eller sammen med et par håndkler.

Unngå å bruke tøymykner, da dette er med på å ødelegge impregneringen til regntøyet. Det samme gjelder for øvrig tørketrommel; her blir regntøyet ødelagt på første runden.

Og et siste tips: skyll alltid vekk alt av sand eller grus før du legger tøyet i vaskemaskinen. Dette vil nemlig være med på å redusere levealderen til regntøy betraktelig!

Les også: Slik kan du vaske en caps.

Gi regntøyet en skyll i dusjen

Et annet godt alternativ til vask på finvaskprogram i vaskemaskinen er å gi regntøyet en ordentlig spyl i dusjen. Her bør man klemme og vri litt forsiktig på plagget for å få vekk all søle, men dette er en veldig skånsom måte å vaske regntøy på, og som sliter svært lite på impregneringen sammenlignet med en runde i vaskemaskinen.

Ofte vil regntøyet bli ganske så fint etter en runde i dusjen, mens det andre ganger trengs en omgang i maskinen til. Man kan derimot ofte holde tøyet nokså rent ved å jevnlig ta det i dusjen, selv om man ikke alltid blir kvitt alt av skjolding og sånt på denne måten. Om regntøyet også er skittent på innsiden holder det heller ikke med en spyl i dusjen.

Hvis det er snakk om barneregntøy kan man også vurdere å ta en runde med hageslagen på det. Da kan barnet fortsatt ha det på, og du får spylt det rent før barnet får tatt det av seg i gangen. Moro for barnet, og veldig kjekt for oss voksne som helst vil ha regntøyet rent og pent.

Bør man bruke impregneringsspray?

Hvorvidt man bør bruke impregnersingsspray eller ikke avhenger av typen regntøy. Dersom det er en vanntett/vannavstøtende jakke bør man bruke det, da denne typen impregnering blir «brukt opp» etter lang bruk. For skikkelig regntøy til barn spiller det derimot ingen rolle, da dette er et stoff som skal være 100 % vanntett uansett hvor mye det vaskes. Når det først tar inn vann skyldes dette et hull i stoffet, og da hjelper det ingen verdens ting med impregneringsspray. Her er det ikke stort annet å gjøre enn å kjøpe nytt regntøy til barna.

Til turklær eller sånt fungerer det derimot stort sett alltid veldig godt med en runde med impregneringsspray på hele plagget, så blir det mye mer motstandsdyktig mot vann igjen.

Les også:

Legg igjen en kommentar