Hvordan fjerne tiss fra sofaen

Om man har småbarn, hunder eller andre dyr i hus er det en overhengende fare for at det kommer en skett ved tiss i sofaen på et punkt. Kanskje lekker det litt gjennom bleia? Eller kanskje blir hunden så gira at den skvetter litt? Uansett grunnen er det lurt å ha klar en plan for hvordan man skal bli kvitt tiss fra sofaen, for om du bare lar deg ligge der blir det både flekker og lukt.

Vi skal se litt nærmere på et par ulike måter å fjerne tiss fra sofaen på. Målet er å bli kvitt både fukten, lukt og eventuelle flekker.

Bruk en flekkfjerner

Den beste måten å bli kvitt tiss fra sofaen på er ved å bruke en flekkfjerner. Dette er et skånsomt middel som er laget for å bryte ned biologisk materiale uten å ødelegge tøystoff. Med andre ord perfekt for de som får litt urin i sofaen!

Flekkfjerner bruker du enkelt ved å bruke flekkfjerner direkte på urinen mens det ennå er vått. Denne bryter så ned urinen, og det hele blir luktløst og flekkfritt. Etter at flekkfjerneren er påført må du vente til det tørker. Dette kan jo ta en stund, men du kan bruke hårføner for å få fart på det.

Når den tørker kan det likevel se ut som det er flekker der, men disse er fra flekkfjerneren selv, og går vekk med vann. Så bruk en klut med lunkent vann for å fjerne disse flekkene. De er utrolig mye enklere å kvitte seg med enn tiss.

Om du har bleiebarn eller hund i hus anbefaler vi å kjøpe en flekkfjerner først som sist, så har du den klar hvis uhellet først er ute. Om du får tiss i sofaen er det lurt å bruke den med det samme, fremfor å kaste deg i bilen for å dra og kjøpe en flekkfjerner før du får brukt den. Det koster rundt en hundrelapp, så det kommer ikke til å blakke deg heller.

Vask vekk tiss fra sofaen uten flekkfjerner

Er du kanskje en av dem som sitter og leser dette mens tisset allerede ligger vått i sofaen? Du er ikke alene! Det kan la seg løse selv uten flekkfjerner, og de fleste sofaer blir så gode som ny igjen.

Det første man bør gjøre er å bruke dopapir eller kluter for å suge opp så mye av den fuktige urinen som mulig før det trekker mer ned i sofaen. Når det er gjort kan man bruke litt potetmel for å suge opp mer. Bruk et tynt lag som du legger over den våte flekken, og bruk støvsugeren for å suge det opp. Gjør dette et par ganger, så er det nesten tørt der.

Nå bør du vaske over. Bruk gjerne egen sofavaskemiddel som ikke skader stoffet i sofaen. Noen anbefaler Zalo, men for noen sofaer kan det være for sterkt og lage litt skjolder og flekker i stoffet.

PS: Har du andre problemer med sofaen? Lær hvordan du kan fjerne stearin fra sofaen, eller fjerne tyggis fra sofaen enkelt.

Kan man vaske sofatrekk i vaskemaskin?

For mange kan det virke fristende å slenge både trekket og putene i vaskemaskinen, og det er ikke rart. Hvorvidt dette er mulig eller ikke avhenger helt av sofaen din – noen tåler det, mens andre ikke. Se etter merkene på sofaen din, og ring forhandleren om du ikke finner ut av det. Med litt flaks kan du kanskje få vasket hele sofaen uten å måtte risikere at den blir styggere av det.

Les også:

Legg igjen en kommentar