Lønn som helikopterpilot forklart: Så mye tjener helikopterpiloter i 2022

For mange er en jobb som helikopterpilot drømmen, og hvis du virkelig elsker å kjøre helikopter kan dette være et godt yrkesvalg. Men hvor mye tjener egentlig en vanlig helikopterpilot i året?

Som helikopterpilot kan man forvente en startlønn på rundt 450 000 kroner i året, mens gjennomsnittlønnen (som øker med erfaring) ligger på rundt 650 000 kroner. De best betalte er helikopterpiloter som jobber offshore, og disse har typisk rundt 1 000 000 kroner i årslønn.

Tallene er basert på den faktiske årslønna man får før skatt, og har også inkludert ting som overtidsbetaling og alle andre tillegg man eventuelt får.

De fleste helikopterpiloter jobber turnusordninger hvor de går lengre vakter før de får fri, så arbeidstiden vil være annerledes enn de fleste «vanlige» yrker.

Å jobbe helikopterpilot er med andre ord ganske godt betalt, spesielt med tanke på at utdanningen for å bli helikopterpilot er på kun ett års tid.

Du må derimot betale for deler av kursene som kreves for å utdanne seg til å bli helikopterpilot, så vær klar over at du kommer til å sitte igjen med nokså høy studiegjeld. Heldigvis er det godt mulig å betale denne ned for helikopterpiloter med fast ansettelse.

Det kan være vanskelig å få jobb som helikopterpilot

Selv om det å være helikopterpilot kan være drømmejobben for mange, er det viktig å huske at dette er et yrke hvor det er nokså vanskelig å få jobb. Og de som er heldige nok til å få jobbe har gjerne ikke fast ansettelse med 100 % stilling.

For mange er det ikke noe problem, men det er viktig å være klar over før man eventuelt begynner å tenke på hvilken utdanning man skal velge.

En del helikopterpiloter tar til takke med mindre stillingsprosenter til å begynne med, og jobber seg gradvis mot å få en 100 % stilling etter hvert som de begynner å få mer erfaring og er mer attraktive for arbeidsgiverne.

De best betalte helikopterpilotene

Når det kommer til yrket helikopterpilot er det ganske tydelig at noen arbeidsgivere betaler mye bedre enn andre. Om du vil tjene mest mulig som helikopterpilot bør du vurdere en av følgende stillinger eller arbeidsgivere:

  1. Offshore helikopterpilot. Dette er helikopterpiloter som jobber med å frakte arbeidere fra og til arbeidsstedet sitt offshore, typisk til oljeplattformer og lignende steder. Dette krever som regel ekstra kompetanse sammenlignet med å jobbe som «vanlig» helikopterruter.
  2. Ambulansehelikopterpilot. Et langt ord, men dette er altså helikopterpiloter som jobber med ambulansehelikopter som frakter pasienter til sykehus i krisesituasjoner.

Begge disse yrkene gir betydelig bedre lønn enn man kan forvente som en normal helikopterpilot, og det er ikke uvanlig å se årslønninger på mellom 1 000 000 og 1 200 000 kroner. Med andre ord, her tjener de fleste litt over én million kroner i året!

Les også:

Legg igjen en kommentar