Hvordan bli helikopterpilot

Helikopterpilot er et ettertraktet yrke med en solid lønn og spennende arbeidsdag, og det er mulig å enten jobbe privat eller i offentlig regi i form av ulike redningshelikopter. Men hva skal egentlig til for å bli helikopterpilot, og er det noe man trenger utdanning for?

Akkurat som når man skal bli pilot er det en litt spesiell utdanning for å bli helikopterpilot. I prinsippet er det kun et kurs som skal til for å bli helikopterpilot, men det er likevel ikke noe man gjør over natta. Dette kurset gir en kompetanse med navn «CPL(H)», og kun de som har CPL(H)-sertifisering kan fly helikopter i jobbsammenheng.

Slik tar du CPL(H)

For å kvalifisere til å få CPL(H) må du altså komme inn på et kurs. Kursene varer typisk i ett års tid, og gjennomføres av aktører som European Helicopter Center. Kurset starter i både februar og august hvert år, og etter fullført kurs kan du altså jobbe som kommersiell helikopterpilot.

Prisen for kurset ligger på omtrent 850 000 kroner for dette året, og ca. 1,4 millioner dersom du også skal ha ATP(H)IR-kurset som gir deg mulighet til å fly helikopter inn i skyene (noe som kreves for å fly offshore eller i luftambulanse). Det er altså snakk om en solid sum, men dette kan i stor grad dekkes via lån fra Lånekassen.

Det er altså et dyrt og krevende kurs som kun anbefales for de som virkelig er motivert til å jobbe som helikopterpilot. Man må ikke nødvendigvis ha studiekompetanse, fagbrev eller høyere utdanning for å kunne søke seg inn på kurset, og man kan komme inn selv uten noe av dette. Det er nemlig mulig å kompensere ved å ha motivasjon og erfaring. Alle må gjennom et intervju med opptaksprøve, og ha «medical klasse 1», noe som altså er en legeundersøkelse for å sjekke at du er frisk nok til å bli pilot.

Opptaksprøven for å bli helikopterpilot er basert på både matte, fysikk, logikk og engelsk, og man kan faktisk ta den gratis før man i det hele tatt melder deg opp. Det er jo fint for deg som har lyst til å prøve deg, for da får du svaret på om du kan komme inn på skolen før du trenger å søke om opptak og lån.

Les også: Slik kan du bli brannmann.

Er det vanskelig å få jobb som helikopterpilot?

Med en så dyr og krevende utdanning skulle man kanskje tro at man var sikret en jobb når man er ferdig med utdanningen, men det stemmer dessverre ikke. Det er kjent at det er rimelig vanskelig å få jobb som helikopterpilot her i Norge, spesielt når man er nyutdannet.

Problemet ligger rett og slett i at det er så mange som synes det er så kult å fly helikopter og drømmer om å gjøre dette til jobben sin, så vi har for mange helikopterpiloter i forhold til hvor mange jobber det er. For det er jo ikke all verdens med behov for helikopterpiloter her i Norge.

Om du derimot er heldig nok til å få jobb som helikopterpilot kan du forvente en god lønn med et gjennomsnittlig årslønn på ca. 650 000 kroner.

Den største sjansen for å jobb får du ved å også ta ATP(H)IR-kurset. Dette gir deg mulighet til å fly gjennom og over skyer, og du kan derfor få jobb med å fly arbeidere til og fra oljeplattformer. Her er det selvsagt et ganske stort behov for dyktige helikopterpiloter, men det er likevel ikke spesielt enkelt å få seg jobb der heller.

Hva skal til for å fly helikopter som hobby?

Dersom du ikke vil jobbe som helikopterpilot, men kun fly helikopter på hobbybasis, så trenger du ikke CPL(H), men heller et annet kurs som gir deg sertifiseringen PPL(H). Dette er kurs som ofte tas på timebasis istedenfor som en fulltidsutdanning, og kan derfor minne litt om å ta førerkort for vanlig personlig. Timesprisen er selvsagt en helt annen, og man må regne med å punge ut mellom 200 000 og 350 000 kroner for hele kurset.

Les også:

Legg igjen en kommentar