Lønn som pilot forklart: Så mye tjener piloter i 2022

Det er mange som går med en drøm om å bli en pilot, og kunne fly rundt i hele verden mens man får betalt for det. Det er ingen hemmelighet at piloter jevnt over tjener godt, men hvor mye penger er det egentlig normalt for en pilot å få betalt i året?

Det er på en måte en myte at piloter alltid tjener over millionen i året. Nyutdannede kommersielle piloter har ofte en startlønn på rundt 450 – 550 000 kroner i året, og over tid vil denne kunne øke til over 1 million. Gjennomsnittslønna er på 1,1 million i året, og piloter med lang erfaring kan komme nærmere 1,5 millioner i årslønn.

Det er med andre ord store variasjoner i lønna. Nyutdannede piloter får som regel jobb som andrepilot, mens piloter med lang erfaring kan få jobb som kaptein. Her vil det være store lønnsforskjeller, og en kaptein kan forvente over 1 million i året.

Det er også typisk at piloter ikke får verken nattillegg eller overtidsbetalt, men de får typisk et kosttillegg på ca. 8 – 10 000 kroner i måneden. Dette er for å dekke mat når de er ute på arbeid.

Med tanke på at det bare er to års utdanning for å bli pilot er det en av de beste jobbene du kan ha om du bare er ute etter en god årslønn. Det er selvsagt en svært krevende jobb, og mange sliter med å kombinere den med et familieliv.

Les også: Lønn som helikopterpilot forklart.

Ikke alltid så enkelt å faktisk få jobb

Selv om piloter flest tjener godt med penger er det ikke alltid så enkelt å bli ansatt. Det er mange nyutdannende som sliter med å finne faste stillinger, og ender opp med små stillingsprosenter og «dårlige» jobber de første årene mens de prøver å finne seg noe bedre.

Bransjen er også under sterkt press fra outsourcing hvor utenlandske flyselskaper ansetter billigere arbeidskraft i andre land, men opererer i Norge. Så det er ikke bare enkelt å være pilot i dagens samfunn.

Les også:

Legg igjen en kommentar