Hvordan melde adresseendring

Når man flytter til en ny adresse i Norge er man pliktig til å melde adresseendring. Adressen du er registrert på skal være den du har først overnattinger på, og er viktig for kommunen du bor i. Når du endrer flyttemelding til en annen kommune skal du nemlig skatte til denne kommunen, og får dessuten krav på ting som fastlege og sånt i denne kommunen.

Det er med andre ord veldig viktig å melde adresseendring. Det er et par ulike aktører man bør endre adresse hos, og den aller viktigste er Folkeregisteret. Dette er den offentlige adressen din, og er en underdivisjon av Skatteetaten.

Folkeregisteret er også den eneste aktøren du er pliktig til å endre adresse hos, og knyttes opp mot alt det offentlige. Det betyr at når du melder endring hos Folkeregisteret vil alle offentlige etater som Lånekassen, Skatteetaten, NAV, Forsvaret og alt mulig annet få innsyn i den nye adressen din, og henvender seg kun til denne.

I tillegg til å endre adressen din høs Folkeregisteret bør du også melde adresseendring hos Posten. Disse vil kunne levere til din nye adresse, men du gjør jobben deres mye enklere dersom du melder adresseendring på nettsidene til Posten også. Da vil de dessuten kunne videresende post fra din gamle adresse og over til din nye!

Dersom du ikke melder adresseendring hos Posten risikerer du at posten din ikke kommer frem til riktig adresse. Det er jo veldig kjipt, så ta deg noen minutter til å endre adresse hos Posten også når du først er i gang.

Slik endrer du adresse hos Folkeregisteret

For å endre adresse hos Folkeregisteret må du fylle ut dette skjemaet hos Skatteetaten. Her fyller du ut gammel adresse, ny adresse og personalia. Du kan også flytte med deg alle medlemmene i husstanden din, men da må du ha personnummer klart (slik finner du personnummer til barna dine i tilfelle du har glemt det).

Selve skjemaet er ganske enkelt å fylle ut, men husk at du må ha BankID eller MinID for å signere søknaden.

Søknaden om flytting hos Folkeregisteret går som regel automatisk, og da flyttes adressen din samme dag. Noen ganger kan det være grunner til at de også må behandles eller gjennomgås manuelt, og da kan det faktisk ta to-tre uker før du er registrert på den nye adressen din.

Slik endrer du adresse hos Posten

Det er som sagt veldig lurt å melde flytting hos Posten også, og faktisk kan du gjøre det samtidig med Folkeregisteret. For å melde flyttemelding hos Posten går du til denne nettsiden og fyller ut skjemaet der. Selve skjemaet er omtrent kliss likt som det hos Folkeregisteret.

Det er mulig å huke av en hake for at Posten kan sende skjemaet til Folkeregisteret for deg underveis, så får du slått to fluer i samme smekk.

Etter at du har registrert flyttemelding hos Posten vil du få videresendt all posten din til den nye adressen gratis i to måneder. Om du vil ha posten videresendt lenger enn dette må du betale 135 kroner per 60 dager for tjenesten.

Husk å melde adresseendring andre steder enn bare Posten og Folkeregisteret!

I utgangspunktet er det aller viktigste å melde adresseendring hos Posten og Folkeregisteret, men det er også andre aktører som har godt av å vite hvor du faktisk bor. For eksempel er det kjekt om mobilleverandøren din, banken din og andre aktører er klar over hvor du bor, og hvor de skal sende deg post.

Vær forsiktig med å la Posten kontakte deg med «gode tilbud»

Når man melder adresseendring hos Posten får man mulighet til å takke ja til å få en gratis klistrelapp med den nye adressen din på. Denne kan du henge på postkassen din etter at du har flyttet.

Problemet er bare at du selger sjelen din når du godtar denne gratis klistrelappen. I bytte mot denne må du nemlig godta at Posten kontakter deg med «gode tilbud». I praksis betyr det at du blir fritt vilt for å bli ringt opp av telefonselgere det neste året etter at du flytter.

Så hvis du ikke liker å bli ringt av sleipe telefonselgere som vil ha deg til å abonnere på magasiner, bytte strømselskap, tegne forsikringer eller skifte mobilabonnent, så bør du virkelig revurdere om du skal ha alle disse «gode tilbudene» til Posten.

Kan man få post til en annen adresse enn den som er i Folkeregisteret?

Det er mulig å få det meste av posten din i en annen postkasse enn den som er koblet opp mot din folkeregistrerte adresse. For å gjøre dette må du fylle ut skjemat som heter «Legge til eller endre postadresse i Norge og/eller i utlandet (Skjema RF-1454/RF-1508)» som kan fylles ut ved å følge denne linken.

Når du fyller ut dette skjemaet kan du velge at all post fra det offentlige skal sendes til den valgte adressen din.

Les også:

3 kommentarer om “Hvordan melde adresseendring”

  • Heisann, Roy.

   Hva er det som er problemet? Vanskelig å kunne gi et svar uten å vite hva som gikk galt.

   Svar
 1. Hva om jeg ønsker å skjule adressen?
  Det er greit at NAV får vite det, men ønsker ikke at noen andre skal kunne se at jeg har endret adresse.

  Mer presist, min X. Ønsker ikke at hun ser nye adressen når NAV sender brev til oss begge.

  Svar

Legg igjen en kommentar