Hvordan kvitte seg med juletreet

De fleste av oss begynner å tenke på å kvitte seg med juletreet den første eller andre uka i januar, omtrent samtidig som man drar tilbake på jobb igjen og begynner livet etter juleferien. Det blir stadig mer populært med plastjuletrær som kan pakkes ned i boksen og legges til lagring frem til neste år igjen, men de som fortsatt bruker levende trær må jo finne en måte å kvitte seg med juletreet sitt på. Men hvordan går man egentlig frem for å kaste juletreet når jula er over?

Juletrær regnes som hageavfall, og kan altså kastes sammen med annet hageavfall på renovasjonsstasjoner. Mange kommuner har også ordninger hvor søppelbilen kommer og henter alle juletrær som står sammen med søppelkassene i starten eller midten av januar en gang. Da er det bare å bære juletreet ut til søppelkassa, så ordner kommunen resten helt gratis.

Den nøyaktige datoen for når søppelbilene henter juletrærne avhenger av hvor i landet du bor, og det er enkelt å finne ut av. Bare gå til nettsidene til kommunen din, så står det som regel dato for juletrehenting lett tilgjengelig. Der står det ikke bare datoen, men også eventuell ekstra informasjon om hvordan denne ordningen foregår.

De fleste kommuner tilbyr å hente juletreet gratis sammen med søpla, men det er faktisk ikke alle som gjør det. Om du har litt uflaks må du rett og slett finne ut av hvordan du kvitter deg med det selv. For de fleste vil det bety å reise til en gjenbruksstasjon for å kaste juletreet sammen med hageavfall. I noen kommuner er dette gratis, i andre koster det litt penger.

Les også: Kan man hogge juletre gratis i skogen? Forklart.

Man kan kaste juletreet i komposten

Hvis du ikke vil styre med å levere juletreet til en gjenbruksstasjon kan du legge det i en komposthaug. Klipp av alle greinene og legg dem i komposten, og kutt opp selve stammen til flere små biter som enten kan fyres med eller kastes i komposten de også.

Barnåler fra juletrær vil brytes ned rimelig raskt, mens selve stammen vil bruke ganske lang tid på å brytes ned i komposthaugen. Om du ikke har tålmodighet til å kvitte deg med sammen på denne måten kan du heller fyre den opp.

Kan man brenne opp juletreet i peisen?

Det er mulig å brenne deler av juletreet i peisen, men man må ikke brenne nålene! Hvis du skal fyre med juletreet kan du kun fyre med stammen og store greiner. Alle smågreiner og nåler er altfor potente for å fyre med, og vil ha stor risiko for å brenne med ufullstendig forbrenning, noe som på sikt øker sjansene for at du får pipebrann.

Selve barnålene inneholder dessuten oljer som er veldig brannfarlige, og kan gi mye heftigere brann enn det du vanligvis får fra ved. Unngå for all del barnåler i peisen!

Det du kan gjøre er å kutte av alle småkvister med barnåler, og dele opp resten i passende biter. La de ligge i kjelleren i et års tid for å fjerne fuktighet, så kan du fyre med restene av juletreet uten å stresse over pipebrann.

Kan man kaste juletreet i søpla?

I utgangspunktet skal man ikke kaste juletreet i søpla. Det er derimot mange som klipper av alle smågreiner og deler stammen i mindre deler før de legger den i restavfallet. Dette er neppe spesielt populært i de fleste kommuner, men det er en del som gjør det likevel.

Les også:

Legg igjen en kommentar