Kan man hogge juletre i skogen som en del av allemannsretten? Forklart!

Allemannsretten er en del av friluftsloven som gir deg som friluftsmenneske en del rettigheter når du er ute og ferdes i utmark. Den gir deg blant annet rett til å ferdes fritt i utmark, rett til å sanke bær og sopp, og litt annet. Men kan man hogge ned et juletre som en del av allemannsretten?

Allemannsretten gir deg ikke rett til å hogge juletrær! Skog og ressurser knyttet opp til denne er nemlig ikke regulert av allemannsretten, og er isteden eid av grunneier. Du kan med andre ord ikke ta deg til rette og hogge ditt eget juletre i skogen uten å få til en avtale med grunneier.

Om du bare tar deg en tur ut i skogen og hogger ned en gran for å bruke som juletre kan du risikere å få bot, og i verste fall også måtte erstatte treet for grunneieren. Dette høres kanskje billig ut, men det er det faktisk ikke.

Les også: Slik kvitter du deg med juletreet.

Det vil derfor sjeldent lønne seg å gå ut i skogen, så dra heller til et sted hvor du kan kjøpe ditt eget juletre. Da slipper du å bryte loven, og kan heller kose deg i jula med god samvittighet selv om et fint juletre koster en del hundrelapper.

Det finnes også en del grunneiere som selger rettigheter til å hogge ditt eget juletre. Dette er en fin måte å få følelsen av å skaffe sitt eget juletre samtidig som man faktisk betaler den som eier det. Dette fungerer enkelt nok ved at man betaler for et tre til grunneieren, så får du tillatelse til å felle et tre på tomta. Enkelt og greit, og ikke minst en koselig aktivitet for familien.

Les også:

Legg igjen en kommentar