Kan man plukke kvister som en del av allemannsretten? Forklart

Allemannsretten gir alle som ferdes ute i naturen visse rettigheter, inkludert retten til å høste bær, sopp og urter som man måtte ønske. Men hvordan er det egentlig med kvister? Har man lov til å plukke med seg kvister hjem, for eksempel for å gi til kaninene sine som mat, eller for å lage et lite kunstprosjekt med barna?

I utgangspunktet har man ikke lov til å plukke med seg kvister fra skogen uten grunneiers tillatelse. Dette gjelder både kvister som ligger løst på bakken, samt kvister som skjæres løs eller rives løs fra trærne.

Alt innholdet på trærne (utenom eventuelle bær på bringebærbusker) er nemlig grunneiers eiendom. Dersom du skal plukke med deg kvister hjem må du derfor i prinsippet har spurt grunneier om tillatelse først.

Les også: Kan man selge bringebær man har plukket selv? Forklart.

Selv om det teknisk sett eies av grunneier har de færreste høy terskel for å overholde loven så lenge det foregår i et smått omfang. Det er for eksempel ingen som stusser på om noen barn plukker med seg noen kvister fra bakken for å bruke som lekesverd eller lignende. Men bruk hodet, og unngå å kutte ned noe som sitter fast på treet, så er det neppe noen som bryr seg om du tar med deg et par kvister.

Les også:

Legg igjen en kommentar