Er det lov å sette opp gapahuk i skogen? Forklart!

En gapahuk er en fin innredning om man skal tilbringe en natt ute i naturen, og gir deg god beskyttelse mot både vind og vær om det skulle trengs. Man kan lage alt fra helt enkle gapahuker med noen pinner og granbar, til ganske avanserte konstruksjoner som tåler å stå i noen år.

Men om man skal bygge en gapahuk i skogen, bryter man da noen regler? Akkurat det har vi sett nærmere på, for vi har jo ganske mange rettigheter når det kommer til å ferdes i naturen i Norge.

Når man skal bygge en gapahuk i skogen er det faktisk en del ting man må ta hensyn til. I prinsippet vil en gapahuk omfattes av samme lovverk som et telt, så det er ingenting i veien for å sette opp en gapahuk og overnatte der i opptil to netter.

Det er derimot en del forutsetninger som må innfris for at det skal være lov. Du kan ikke uten videre bruke granbar, pinner eller materiale fra skogen. Dette er det noen andre som eier, så da må du spørre om tillatelse. For det andre må du rydde vekk etter deg, med mindre du har fått lov av grunneier til å la det stå der i mer enn to netter.

Det er fullt mulig å bruke en pressening, tau og naturen selv for å bygge en gapahuk uten å måtte ødelegge noe av naturen for å få det til. Så lenge du ikke ødelegger noe er det faktisk helt fritt frem å sette opp en gapahuk i utmark, men du kan altså kun oppholde deg der i to netter, må rydde vekk etter deg, og kan ikke ødelegge trær for å bygge den.

Kan man sette opp en permanent gapahuk i naturen?

For å sette opp en permanent gapahuk må man ha tillatelse fra grunneier, for du kan ikke bare bygge som du vil på noen andre sitt område. Det er heldigvis en del grunneiere som synes det er helt ålreit å la deg sette opp slike ting, så det kan lønne seg å spørre pent.

Les også:

Legg igjen en kommentar