Hvordan få gratis lydbøker

Lydbøker er en god måte å «lese» bøker på, og lar deg for eksempel høre på en bok mens du lager mat, tørker støv, går tur med hunden eller kjører bil. De fleste store nettbutikker som Adlibris og ARK.NO har et godt utvalg av lydbøker til salgs, men visste du at det er mange steder du kan få tak i gratis lydbøker helt lovlig?

Nei, du trenger ikke å måtte begynne med ulovlig nedlasting for å kunne høre gratis lydbøker, for det er flere ordninger som lar deg høre nye lydbøker gratis. Det er ikke 100 % sikkert at du får tak i akkurat den boka du er ute etter, men det er derimot gode sjanser for å finne noe du liker. Så om du er ute etter en helt spesiell lydbok må du nok regne med å måtte kjøpe den med mindre du har litt flaks.

Vi har sett på fem ulike måter å få gratis lydbøker lovlig på, og alle fem har både fordeler og ulemper. Så prøv deg litt frem, så finner du garantert noe å høre på!

Les mer: Hvilket app er best for å høre på lydbøker? Forklart.

Få gratis lydbøker som er «public domain»

Det er faktisk et godt utvalg av såkalte «public domain»-lydbøker tilgjengelige. Dette betyr egentlig bare at bøkene er så gamle at ingen lenger har opphavsrett på dem, så hvem som helst kan lese den opp i lydbokformat og dele som man måtte ønske.

Det finnes mange nettsider for slike «public domain»-lydbøker, så her er det bare å lete gjennom sider som LibriVox eller Open Culture. Fra disse sidene kan du helt lovlig og gratis laste ned så mange lydbøker du måtte ønske, og for eksempel høre på dem i bilen. Ulempen her er at det ikke er noen nye bøker, og at de er på engelsk.

Man tenker kanskje at det bare er kjedelige bøker som er public domain, men det stemmer ikke. Her har man mulighet til å høre klassikere som Moby Dick, de originale Sherlock Holmes-bøkene, bøkene fra Charles Dickens, The Great Gatsby, bøker fra Ernest Hemingway, fra Franz Kafka, Narnia-bøkene, og mange mange flere.

Lydkvaliteten kan variere en del, fra veldig god, til så-som-så. Dette er derfor ikke den perfekte løsningen for gratis lydbøker, men om du er glad i gamle og gode klassikere er det en gigantisk skattekiste!

Lån lydbøker på det lokale biblioteket ditt

Mange er nok ikke klar over det, men de fleste lokale bibliotek har et godt utvalg av lydbøker – både i CD-format så vel som digitale løsninger! Her kan man låne de aller fleste lydbøker man vil høre på helt gratis, og selvsagt på norsk.

De ulike bibliotekene har litt ulike løsninger på hvordan de driver med digitalt utlån av lydbøker, og hos noen må du fysisk ned til biblioteket mens hos andre kan du gjøre det hele over nett. De har alle en slags app hvor du kan laste ned lydboken i 14 dager mens du «låner» den, så blir filen slettet etter dette tidspunktet. Heldigvis går dette automatisk, så du slipper å få purringer om du er for treg.

Som med vanlige bøker på biblioteket er det ventetid på dem, og kun én person kan låne hver bok om gangen selv om det er digitale filer. Så om du vil høre en veldig populær lydbok kan det hende du må vente noen uker før du får tilgang til den.

Les også: Hvordan få mer tid til bøker i hverdagen.

Ennå flere gratis lydbøker til de med hørsel-, syns-, eller konsentrajonsproblemer

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek tilbyr lydbøker til alle medlemmene sine. For å bli medlem må du slite med enten:

  • Nedsatt syn som ikke lar deg korrigere med biller.
  • Nedsatt hørsel.
  • ADHD.
  • Dysleksi.
  • Andre sykdommer som gjør det vanskelig å lese vanlige bøker.
  • Språkvansker og kognitive utfordringer.

Om du oppfyller en av disse kravene kan du søke om å bli medlem, og få tilgang til et stort utvalg av lydbøker helt gratis. Dette er altså ikke noe for alle og enhver, men et fantastisk tilbud for de som virkelig trenger det.

Hør gratis lydbøker i testperioder hos kommersielle aktører

Det siste tipset innebærer rett og slett å lage deg en brukerkonto hos kommersielle aktører som i utgangspunktet tar betalt. For eksempel kan du bruke tjenesten Storytel gratis i 14 dager som en prøveperiode. Om du avslutter tjenester før det har gått 14 dager må du heller ikke betale noen verdens ting, men om du vil ha den lenger må du betale de månedlige summene det koster.

Det samme gjelder for andre aktører som Fabel eller Audible. Fabel har også 14 dagers gratis prøveperiode.

Guide: Velg den strømmetjenesten for lydbøker som passer deg best

StorytelFabelPodimo
Lydbøker✔️✔️✔️
Podcaster✔️
E-bøker✔️
Kjøp av enkeltlydbøker✔️
Tilbyr nedlasting✔️✔️✔️
Originalt innhold✔️ – lydfortellinger og podcaster✔️ – eksklusive podcaster
Innhold til barn✔️✔️
Gratis prøveperiode14 dager28 dager30 dager
Pris for 1 bruker199 kr / mnd 179 kr / mnd 169 kr / mnd*
Pris for familiekonto259 kr / mnd 199 kr / mnd Ikke tilgjengelig
Studentrabatt✔️
RegistreringPrøv Storytel her!Prøv Fabel her!Prøv Podimo her!
Oversikt over fordeler, pris og forskjeller hos de ulike lydbokstrømmetjenesetene i Norge. Listen oppdateres jevnlig ettersom nye funksjoner lanseres. Denne oversikten inneholder reklame for Storytel, Podimo og Fabel. *Podimo har også et billigere abonnement, men med begrensning på 10t lydbok per måned.

Sjekk etter gratis lydbøker på Spotify

Spotify er ikke lenger bare musikk. Nå kan man høre radio, sette på en podcast eller til og med høre lydbøker der. Du kan gjøre dette både med et gratisabonnent så vel som med et betalt Premium-abonnement, så det er noe å sjekke ut. Utvalget er ikke det største, men det finnes i alle fall noen kule lydbøker der.

Les mer om å høre lydbøker på Spotify her.

Denne artikkelen inneholder annonselenker for blant annet ARK.NO, Adlibris Fabel, og Storytel.

Les også:

Legg igjen en kommentar