Hvordan høre lydbøker på Spotify

Lydbøker er en artig måte å «lese» bøker på, og lar deg kunne nyte litteratur mens du gjør andre ting som å ta oppvasken, rydder i huset, eller kjører bil på vei til jobben. Det finnes titusenvis av lydbøker man kan høre på, og det er noe for alle og enhver.

Mange av oss bruker allerede Spotify for å høre på musikk eller podcaster, men det mange ikke er klar over er at det også er lydbøker tilgjengelig på Spotify! Det er faktisk mulig å høre hele bøker rett fra Spotify-appen på både mobil og PC, og du trenger ikke å kjøpe bøkene ved siden av abonnementet du allerede har på Spotify.

For å høre lydbøker på Spotify må du åpne appen og gå til søkefeltet (se etter ikonet med et forstørrelsesglass). Skriv inn «lydbøker» om du vil høre norske, eller «audiobooks» for engelske. Da kommer det opp forslag til spillelister med mange ulike lydbøker i seg, og så er det bare å lete etter en du kan like. Det er også mulig å søke direkte etter tittelen på en bok du ønsker å høre.

Det er altså mulig å høre på lydbøker på Spotify, men når det er sagt er det verken enkelt, bra eller godt utvalg der. Som du leste ovenfor må du enten søke på tittelen til boka eller på spillelister som har lydbøker i seg, for Spotify har nemlig ingen egen kategori for lydbøker på samme måte som de har for podcaster. Det betyr at du ikke kan sortere etter sjangeren lydbøker, se topplister eller noe sånt, og må istedenfor søke etter hver enkelt.

Utvalget av lydbøker på Spotify er heller ikke spesielt bra, selv om det er et ålreit utvalg av barnebøker og klassiske bøker der. Det er derimot tilnærmet ingen moderne eller nye bøker tilgjengelig. Vi anbefaler strengt tatt ikke Spotify som et godt sted å høre på lydbøker på, selv om det teknisk sett er mulig.

Et stort problem er nemlig at noen lydbøker ligger som én fil, og det er dermed nesten umulig å bla i boka, spole tilbake eller noe sånt. Noen ganger kan Spotify glemme å lagre hvor i boka du var, og da må du lete tilbake til der du var. For ikke å snakke om at du ikke kan høre på sanger i mellomtiden, for da begynner den å spille av lydbøken på nytt neste gang du setter den på!

Vi kan bare håpe at Spotify i fremtiden oppdaterer appen for å støtte bedre avspilling av lydbøker, for de har jo allerede et godt grunnverk på plass med podcastene hvor man kan lagre hvor man var i avspillingen. Men frem til da anbefaler vi heller alternative metoder for å høre på lydbøker.

Slik hører du på lydbøker på en god måte

Per 2021 synes vi altså ikke at Spotify er i nærheten god nok for å høre på lydbøker med. Det er et knøttlite utvalg og dårlig avspilling. Istedenfor anbefaler vi noen andre måter å høre på lydbøker på.

Den enkleste måten å høre lydbøker på er å bruke enten Fabel eller Storytel. Dette er nesten som en slags Spotify eller Netflix for lydbøker. Her betaler du et månedlig beløp, så kan du høre så mange lydbøker du bare måtte ønske. Begge to har gode apper som fungerer godt for å faktisk høre lydbøker på, og gir deg tilgang til et enormt utvalg av lydbøker i mange ulike sjangere.

Så når du ikke finner lydbøkene du ønsker å høre på Spotify kan du sjekke ut en av disse to istedenfor. Begge tjenestene har en gratis prøveperiode du kan sjekke ut, så kan du selv vurdere om du ønsker å betale for å fortsette tjenesten.

Hva slags lydbøker finnes på Spotify?

Det er altså noen lydbøker på Spotify, men det er mest snakk om gamle bøker. På norsk er utvalget først og fremst begrenset til litt eldre barnebøker, og det er faktisk mye spennende for barn der. Om dere vil høre på klassikere fra Astrid Lindgren eller Asbjørnsen og Moe er Spotify faktisk helt topp. Som du kan se på skjermbildet over i artikkelen er det flere spillelister som samler sammen lydbøker for barn, så her kan man finne mye spennende.

Det er også et greit utvalg av klassiske bøker på engelsk på Spotify. Du kan for eksempel høre på bøker som The Great Gatsby eller 1984 der. Det er også noen mer moderne bøker tilgjengelig, og da er det bare å bruke metoden beskrevet ovenfor for å prøve å finne frem til dem.

Kan man få gratis lydbøker andre steder?

Det er faktisk godt mulig å få gratis lydbøker, og du trenger ikke å ha et abonnent hos verken Spotify, Fabel eller Storytel for å få tilgang til tusenvis av lydbøker. Vi har allerede skrevet en artikkel om hvordan du kan få tilgang til gratis lydbøker lovlig her, så klikk deg inn på den artikkelen for å få mer informasjon om dette. Igjen kan man ikke forvente å få tilgang til all verdens bøker helt gratis, men det er mange gode klassikere og kjente bøker som man kan høre gratis som lydbok.

Utvalget av gratis lydbøker er først og fremst størst på engelsk, og det er ikke like mye å velge i på norsk. Om du vil ha gratis lydbøker på norsk må du gjøre dette gjennom biblioteket ditt, da disse tilbyr utlån av både e-bøker og lydbøker nå om dagen.

Denne artikkelen inneholder annonser for Fabel og Stortytel.

Les også:

Legg igjen en kommentar