Nå med dagens smarttelefoner er det enklere enn noen gang å høre på lydbøker, for du trenger ikke lenger å ha enorme CD-samlinger med 10-12 CD-plater for å høre en halvlang bok. Istedenfor kan du kjøpe digitale lydfiler fra nettsider som Adlibris eller ARK.NO som kan lastes ned på mobiltelefonen og spilles av derfra. Alternativt kan man abonnere på en tjeneste som Storytel hvor man betaler en fast månedlig sum for å få tilgang til et enormt utvalg av lydbøker (litt som Netflix eller Spotify for lydbøker altså).

Hver lydbok trenger ikke å ta mer enn 200 – 500 MB, litt avhengig av lengde av lydkvalitet. Man kan med andre ord fint ha en stor samling av lydbøker lagret på mobilen til enhver tid, så er det bare å fyre opp lydbokappen når man skal på biltur, mens man driver med husarbeid, eller når man putler på i hagen.

Men for å spille av lydbokfilene må man jo ha en lydbokapp som gjør denne jobben enkel. For selv om det er mulig å spille av lydbokfiler i vanlige musikkapper er det ikke spesielt hensiktsmessig. Her er det fort gjort å få spilt av kapitler i feil rekkefølge, miste kontrollen over hvor man var (tilsvarende som når man mister bokmerket sitt på fysiske bøker) eller har problemer med lydkvaliteten. Vi anbefaler derfor en egen lydbokapp, og det finnes flere gode gratisapper som gjør jobben bra!

Smart AudioBook Player

Dersom du har en Android-telefon er valget om hvilken app man skal bruke for å høre lydbøker enkel. Her er det nemlig Smart AudioBook Player som er best i klassen. Ikke bare er den best, den er også helt gratis! Her er det enkelt å ha full kontroll på hvor man er i boka, og man kan lett høre på flere ulike bøker om hverandre uten å miste oversikten over hvor man var. Man kan når som helst se hvor langt man er kommet i boka på fremdriftsbaren, og den spiller selvsagt av både M4B, M4A og MP3-filer.

Etter å ha prøvd litt ulike løsninger kan vi si at det enkelt nok ikke er noen andre lydbokapper som er i nærheten av Smart AudioBook Player.

Det finnes også en premium-utgave av Smart AudioBook Player, men vi synes ikke det er verdt å oppgradere. Man klarer seg lenge med gratisutgaven.

Storytel

Storytel er jo egentlig en tjeneste, men den kommer også med en knallgod app. De fleste som har et abonnent hos Storytel er veldig godt fornøyd med appen også, for her er det både enkelt og raskt å spille av lydbøker. Her har man dessuten god kontroll på hvor i boka man er, og det er rett og slett ingen problemer med avspilleren.

Det geniale her er at du ikke trenger å overføre lydbok-filer fra en PC eller noe, for disse lastes jo direkte ned fra Storytel sine servere. Så her kan du laste ned hele lydbøker mens du er koblet til trådløst nett, så kan du bruke appen for å spille dem av akkurat når du måtte ønske.

Her er det altså veldig enkelt å høre på lydbøker, så hvis du synes månedabonnent på lydbøker høres ålreit ut bør du i alle fall prøve det.

BookPlayer

BookPlayer er en iOS-app som spiller av både M4B, M4A og MP3-filer, så her kan du høre lydbok uansett hvilken format den kommer i. Den har et godt interface som gjør det enkelt å se hvor langt man er på vei i boka, ha oversikt over hvilke bøker man har i biblioteket, og fungerer rett og slett jevnt over veldig godt til å høre lydbøker på. Vi anbefaler denne til iPhone og iPad siden Smart AudioBook Player kun er til Android, men BookPlayer er et godt alternativ til Apple sine systemer.

Denne artikkelen inneholder annonser for Storytel.

Les også: