Hva kan man finne på i Nesbyen kommune? Forklart!

Nesbyen kommune ligger nesten helt nederst i Hallingdal, og er en populær kommune både for hytteturister så vel som folk som trenger å strekke beina litt på vei oppover i dalen. Det er nok den kommunen i Hallingdal med færrest folk på besøk i helga, så om du skal kjøre fra Østlandet helt til Vestlandet er det en fin plass å stoppe uten å bli stående som sild i tønne på butikkene.

Heldigvis er ikke Nesbyen bare et sted å stoppe på vei vestover. Det er også en del aktiviteter man kan finne på i Nesbyen kommune, og nedenfor har vi samlet noen av de beste tingene man kan finne på i Nesbyen uansett om man er der som forbireisende eller har hytte i kommunen.

Besøk Trytetjern friluftområde

Noen få minutter unna sentrum av Nesbyen ligger et populært område med navn Trytetjern friluftsområde. Dette er først og fremst en liten innsjø som har blitt populær blant de fastboende, men så har området utviklet seg rundt denne populære bladeplassen. Nå er det turløyper for både store og små, fra litt krevende toppturer til universelt utformede turer for småbarn eller rullestolbrukere som alle starter fra dette området.

En av sitteområdene langs turistien rundt Trytetjern.

Ved badeplassen er det også en fin strand hvor det er perfekte bademuligheter, egne boder til å skifte i, en volleyballbane, dusjer og toaletter. Langs den korte turløypa som går rundt tjernet er det flere sitteplasser, inkludert en gapahuk med grillmuligheter.

Innsjøen er også populær for bruk av kano, stand-up-paddle og fisking.

Så legg gjerne noen timer til Trytetjern friluftsområde når du først er innom Nesbyen, spesielt om det er fint vær. Det kan være litt folksomt der, men det er sjeldent så fullt at det ikke er ledig plass på stranda.

Les også: Dette kan du finne på i Flå kommune – en halvtime lenger ned i Hallingdal.

Dra til meteorittkrateret

Noen få kilometer vekk fra Nesbyen sentrum ligger det verdenskjente Gardnoskrateret. Dette enorme meteorittkrateret ble laget for mange millioner år siden, så det kan være litt vanskelig å se det, men om du blir med på en av de guidede turene som går hver time kommer du til å lære mye om både krateret så vel som hele universet.

Det er veldig få meteorittkratere man kan besøke på denne måten, så dette er en opplevelse man må helt til Russland for å få andre steder! Prisen for en guidet tur er heller ikke dårlig, så her er det bare å stikke innom.

Følg Hans Gude sin inspirasjonsrute

Hans Gude er trolig en av Norges aller meste kjente malere, og har malt mange utrolige nasjonalromantiske malerier. Flere av disse er inspirert fra områder i Nesbyen, og man kan faktisk følge stedene han har blitt inspirert av ved å gå «I Gudes fotspor»-stien som starter ved sentrum og går opp mot Hallingdal Museum. Her er det hengt opp store skilt hvor man kan se på maleriene hans samtidig som man ser inspirasjonen de er hentet fra i bakgrunnen!

Om du er litt kunstinteressert er dette et must, men det er også en fin opplevelse for alle andre. Til sammen er det en ganske kort og rolig tur, så turstien egner seg også godt for barnefamilier som vil strekke litt på beina etter å ha kjørt bil i flere timer.

Dra på Stolpejakt

Som mange andre kommuner har Nesbyen kommune et eget kart på Stolpejakt-appen, og til sammen er det 30 ulike stoler du kan samle her i området. Disse tar deg med både til det historie sentrum av tettstedet, så vel som til toppområder med utrolig utsikt nedover og oppover dalen, og inn i vakre skogsområder. Du rekker neppe alle 30 på én dag, men om du for eksempel har hytte i området er det en fin aktivitet som gjør at du kan bli kjent med alle turområdene i kommunen.

Ta en tur med terrengsykkel

Nesbyen er en av de beste kommunene i Norge for terrengsykkel. Her er det mange titalls ulike løyper som varierer i vanskelighetsgrad fra veldig enkel og passer for alle, til mer ekstreme løyper for de vågale med mye erfaring.

De fleste turene starter fra et høyt punkt, og går nedover fjellet. En del løyper begynner i området rett ved Trytetjern, så her er det enkelt å parkere for å komme frem.

Man kan leie en sykkel for dagen eller helga fra sykkelbutikken i sentrum, og eventuelt leie shuttlebuss som tar deg opp til starten av løypene mellom hver runde. Dette koster selvsagt litt penger, men det er jo mulig å bruke løypene helt gratis hvis man heller vil det, men da må man enten sykle opp selv, eller ordne privat transport som tar deg opp igjen.

Gå på topptur

Nesbyen er ikke den kommunen i Hallingdal med de høyeste toppene, men det er likevel mange flotte turløyper som tar deg med til relativt høye topper. Du kan enten starte nede i sentrum av Nesbyen og gå opp på fjellet derfra, eller ta bilen opp til hytteområdene for å komme ennå høyere.

En fin tur er opp Beia. Da starter man i sentrum ved Hallingdal Museum og går oppover fjellet mot Veslebeia hvor man får en utrolig utsikt over hele Nesbyen. Deretter går turen videre til Beia som har utsikt nedover i dalen. Beregn 5-6 timer for en tur/retur.

Utsikt mot Nesbyen fra Veslebeia.

Opplev Hallingdal sin kultur og historie på museet

På Nesbyen ligger hovedutstillingen til Hallingdal Museum. Dette er et stort uteområde med en hel haug ulike bygninger fra ulike tidsepoker, med mye spennende informasjon om gammel hallingkultur og historie.

Det er også en utstilling inne på hovedhuset, men her må man betale for å få tilgang. Om man er interessert i lokalhistorie er det likevel vel verdt å bruke tiden sin på dette flotte museet. Og alle andre bør sjekke ut det gratis uteområde hvor man dessuten får se veldig mye vakker natur.

Få en guidet tur rundt i Gamle Nes

Gamle Nes er det gamle bysentrum i Nesbyen, og er proppfull av verneverdige bygninger som er i overraskende god stand. Her har det vært mye spennende historie gjennom tidene, og det er mulig å få en guidet omvisning rundt om i Gamle Nes.

Det går jevnlige guidede turer via Nes Historielag, men du kan også låne audioguide fra turistkontoret som ligger like ved elva.

Turistkontoret i Nesbyen.

For mer informasjon om ting å gjøre i Nesbyen, sjekk ut Visitnesbyen.

,

Les også:

Legg igjen en kommentar