De beste attraksjonene i Hallingdal forklart

Hallingdal er et populært hytteområde i Viken, og dalen begynner etter omtrent to timers kjøretur fra Oslo. Her er bygdene godt vandt til å ta imot turister, både de som stopper innom på veien til hytta, og de som kjører gjennom for å se Norge. Det har ført til at det er mange spennende attraksjoner man kan oppleve i Hallingdal, uansett om man liker vakker natur eller actionfylte opplevelser!

I denne artikkelen skal vi se nærmere på de 12 beste attraksjonene Hallingdal kan by på. Så håper vi at du finner noe som ser spennende ut, og som kan falle i smak. God tur!

1) Bjørneparken

Bjørneparken er en stor dyrepark som har mye mer enn bare bjørner. I tillegg til de fire bjørnene har de nemlig både ulver, gauper, amurleoparder, ulike krokodiller og alligatorer, slanger, elger, reinsdyr, hjort og mer. Her er det mange spennende dyr, og det er en skikkelig god dyrepark som passer for hele familien.

Det er først og fremst norske dyr der, med noen få unntak som amurleopardene eller de som bor i reptilhuset. Ellers er det et godt sted å bli kjent med dyrene som finnes ute i norsk natur på. Høydepunktet for dagen er selvsagt å se bjørnene få mat, noe man kan oppleve to ganger om dagen. Andre dyr mates også foran publikum, så det er bare å følge fôringprogrammet for å få med seg når de ulike dyrene spiser.

Leopardforing i Bjørneparken

Bjørneparken er en mer intim park enn mange andre dyreparker, men ikke så intim at den føles liten. Man trenger ikke å bruke hele dagen her, og dersom man har litt dårlig tid og er effektiv kan man fint klare å gå en rundt gjennom parken på 2-3 timer. Samtidig er det ikke noe problem å tilbringe hele dagen her hvis dere ønsker å få med dere mange av dyrefôringene.

Bjørneparken ligger i Flå, som er den første bygda man kommer til når man kjører inn i Hallingdag (fra Østlandet og Oslo). Det er omtrent to timer kjøretur fra Oslo, så det kan være et fint første stopp når man skal kjøre lenger opp i Hallingdal, men trenger noe for å underholde barna litt underveis. Like utenfor parken er det for øvrig en McDonald’s som ofte kombineres med et parkbesøk.

Inngang til Bjørneparken
Inngangspartiet til Bjørneparken.

2) Stavkirkene i Hallingdal

I gamle dager hadde Hallingdal hele syv stavkirker, men i 2020 er det kun én av disse som fortsatt står som originalen. Denne finner du på Torpo, et sted midt mellom Ål og Gol i Hallingdal. Torpo Stavkirke er snart tusen år gammel, og ser utrolig vakker ut. Dette er en nydelig stavkirke som er verdt å se med egne øyne. Man kan komme inn i kirken i løpet av kirkens åpningstider, og inngangsprisen er omtrent på 70 kroner per person.

Om du synes det er greit å se kopier kan du også ta et stopp ved Gol stavkirke. Dette er ikke originalen, men heller en kopi som er basert på å være så tro som mulig. Denne stavkirkekopien ligger dessuten helt sentralt til på Gol, i motsetning til originalen som lå litt oppe i fjellsiden. Dette er et veldig raskt stopp for deg som kjører gjennom dalen, og ligger dessuten bare to minutter unna Burger King.

3) Hallingdal Museum

Om du liker å lære lokalhistorie er Hallingdal Museum det perfekte stoppet for deg. Her kan du lære om alt fra de gamle Hallingstovene til tradisjonelt jordbruk i dalen, og det meste av samlingen ligger på Nesbyen omtrent midt i Hallingdal. Det er likevel utstillinger i regi av museet rundt om i dalen, så det er flere stoppesteder hvis du vil få med deg alt museet har å by på.

Hallingdal Museum pleier å arrangere en del ulike typer arrangementer, så det kan være verdt å ta en titt på nettsiden deres for å se om de kan by på noe spennende når du først tar turen dit.

Skilt til Hallingdal Museum

4) Langedrag naturpark

Langedrag naturpark ligger på en måte litt utenfor Hallingdal, men regnes fortsatt som en del av regionen. På Langedrag naturpark kan du komme virkelig tett på både norske dyr, så vel som en del gårdsdyr. Dette er en av få steder i verden hvor du kan bli med inn til både fjellrev, ulv og gaupe, og komme helt tett inn på dyrene uten å ha noe bur mellom deg og disse rovdyrene.

Det er noe for barn og voksne i alle aldere på Langedrag naturpark, enten man liker å klappe gårdsdyrene, se på fjellrevene leke, eller bare vil bli mer kjent med de vakre rovdyrene de har der. Man betaler en inngangspris for å komme inn på området, men må betale ekstra for å bli med på opplevelser som å være med inn i buret til dyrene og lignende.

Det er også hytter og sengeplasser på Langedrag-gården, så det er enkelt å ta en overnatting på plassen dersom dere føler at det blir litt for lite med bare én dag.

Langedrag naturpark

5) Gardnos Meteorittkrater

Like utenfor Nesbyen finner man en av Norges flotteste meteorittkrater, nemlig Gardnos Meteorittkrater. Her ser man restene av et over 500 millioner år gammelt meteorittnedslag, og i området kan man finne den helt unike bergarten gardnosbreksja. Nå om dagen kan man besøke meteorittkrateret når som helst, men det er uten tvil best å komme hit på sommerhalvåret. Da er det nemlig åpen kafé, guidede turer rundt i krateret, og informasjon og underholdning om meteoritten.

Det kan derimot vært helt fint å besøke krateret på høsten og våren også, men da bør man se mer på opplevelsen som en slags naturopplevelse, for det er ikke så enkelt å navigere seg rundt de geologiske formasjonene uten guide.

6) Høyt og lavt klatrepark

Det er mange ulike Høyt og lavt klatreparker rundt om i Norge, og det finnes selvsagt en i Hallingdal også. Høyt og lavt klatreparken i Hallingdal ligger på vakre Ål, ikke langt fra Geilo. I klatreparken kan du prøve deg på klatreturer i alle slags vanskelighetsgrader, fra veldig enkle klatreturer for barn, til ganske krevende og skumle klatreturer høyt opp over bakken.

På Høyt og lavt klatrepark Ål er det moro for hele familien uansett om man er 3 år, 3 år eller 70 år, så lenge man har grei helse. Klatreparken er åpen året rundt, selv midt på vinteren, så hit kan man stikke innom i løpet av påskeferien hvis man har hytte i nærheten av Ål.

7) Terrengsykkelstiene

Det er flere plasser i Hallingdal som har jobber hardt for å utvikle seg til å bli en destinasjon for terrengsyklister, og både Gol og Nesbyen har en haug med ulike sykkelstier for deg som vil drive med terrengsykkel. Inne i sentrum av Nesbyen kan du dessuten leie både sykkel og beskyttelsesutstyr, så dette er en opplevelse du kan prøve uten å måtte kjøpe dyrt utstyr.

Terrengsykkel er en aktivitet hvor man drar opp på en topp eller et fjell, og kjører utfor med sykkelen. Det er ulike vanskelighetsgrader ettersom hvor kjent man er med hobbyen og hvor trygg man føler seg på sykkelen, men det blir en adrenalinfylt opplevelse uansett ferdighetsnivået.

Om du ikke ønsker å sykle opp de lange bakkene for å komme til starten av løypene finnes det også flere firmaer i Hallingdal som har spesialisert seg på sykkelshuttle. Det de gjør er å kjøre deg fra sentrum til der hvor stiene begynner for så å kjøre ned igjen og møte deg i bunnen. Deretter laster dere syklene på hengeren og kjører til neste sti. Dette er perfekt for dere som ønsker full action dagen lang, men det koster jo selvsagt noen kroner med en slik shuttleservice.

8) Hallingskarvet nasjonalpark

Hallingskarvet nasjonalpark er en nasjonalpark som ligger helt i toppen av Hallingdal, og har Geilo som utgangspunkt. Selve nasjonalparken er et enormt fjellmassiv som egner seg ypperlig for lange skiturer på vinteren, og fotturer med teltovernatting på sommerhalvåret. Her er det mye vanvittig natur man kan oppleve, og det er få steder i Norge hvor det er like mye åpent fjell som på Hallingskarvet.

Å ferdes utenfor stiene i Hallingskarvet krever en viss turkompetanse, men om du ferdes langt nok inn i nasjonalparken kan du være heldig nok til å belønnes med et syn av reinsdyrflokken som holder til der.

Om du er mer komfortabel med stier (som de fleste av oss), er det mange tilrettelagt turområder i Hallingskarvet med utgangspunkt utenfor Geilo. Her er det både stier for deg som vil gå dagsturer, deg som vil overnatte en natt eller to, og deg som har med barna. Her får man med andre ord flotte naturopplevelser for alle og enhver.

9) Tropicana Gol badepark

Tropicana badepark på Gol i Hallingdal er et fint badeland som er knyttet til Pers Hotell. Man må ikke være gjest på hotellet for å komme til badeparken, for alle kan kjøpe inngangsbillett som vanlig. Selve badelandet er ikke verdens beste, men det er et fint stopp for barnefamilier som ønsker å skli i vannsklier og kose seg med bølgebasseng eller en «Wild river». Her er halvparten innendørs mens den andre halvdelen er utendørs, så du må dra hit om sommeren for å få fullt utbytte av turen.

10) Fiske i Hallingdalselva

Hallingdalselva går nedover hele Hallingdal, og er kjent for å være en god plass for å fiske. Her er det hundrevis, om ikke tusenvis, av ulike steder man kan stoppe for å kaste et par kast, og det er enkelt å kjøpe fiskekort for hele elva. Det er flere områder hvor man kan leie båt for å komme litt dypere ut i elva for å fiske, selv om det også er mange områder hvor elva er både ganske grunn og smal.

Fiskekort kan man kjøpe på inatur.no. Søk etter Hallingdalselva og velg det område du tenker å fiske i. Selve elva er delt inn i flere soner, i tillegg til at hver kommune har sitt eget fiskekort. Så man må planlegge litt i forveien, og huske å skaffe riktig fiskekort for riktig sted.

Les også: Slik kjøper du fiskekort på internett.

11) Gå i Gudes Fotspor i Nesbyen

Mange av Hans Gude sine mest kjente nasjonalromantiske malerier stammer fra Hallingdal og spesielt fra Nesbyen, og inne i sentrum av bygda er det laget opp en tursti man kan følge. Underveis er det utstillinger av de kjente verkene hans fra Hallingdal, gjerne samme sted som motivet er hentet fra. Dette er en kort fottur man fint kan ta med barna, i flotte omgivelser langt både vakker natur og gamle, verneverdige bygninger. Runden ender ved Hallingdal Museum, så disse to tingene kan godt kombineres hvis du først ønsker å lære ennå mer om Hallingdal når du først er der.

12) Stå på ski i de fantastiske bakkene

Overalt i Hallingdal er det høye fjell, og dalen er godt kjent for de utrolige skibakkene sine. Det er kanskje mest Geilo og Hemsedal som trekker til seg skiturister, men egentlig har alle kommunene i Hallingdal heftige skibakker for deg som vil stå på ski. Det er også mange, mange mil med preparerte langrennsløyper i dalen for de som heller foretrekker det.

Gutt som står på ski

Les også:

Legg igjen en kommentar