Hva bør man tenke på når man skal fly med Ryanair første gang? Forklart

Ryanair er et kjent flyselskap, som ikke bare er kjent for å være bra. Når man reiser med Ryanair er man for det meste klar over at man ofrer litt i forhold til service og komfort i bytte mot lave priser på reisen, og for mange er det helt greit, spesielt når man reiser med hele familien og kan spare flere tusen på det.

Det er helt umulig å få flybilletter fra Norge til London for hundrelappen om man ikke velger Ryanair eller et annet lavprisselskap, men dersom man ikke følger reglene og instruksjonene til flyselskapet godt nok kan man risikere at flyreisen blir alt annet enn billig. Det er nemlig ikke mangel på gebyrer dersom du gjør noe feil når du er ute og flyr med Ryanair, og her skal vi se nærmere på hva du må vite og hva du må tenke på når du skal fly med Ryanair for første gang.

Skriv ut boardingkort hjemme, eller bruk appen

Det er viktig å være klar over at Ryanair ikke har maskiner som lar deg sjekke inn og skrive ut boardingkort på flyplassene på samme måte som mange andre flyselskap har. Man må nødt til å gjøre dette selv, og kan gjøre det på flyplassen med mobilen (om man bruker Ryanair-appen) eller via en datamaskin hvor man printer ut boardingkortene.

Dersom man dukker opp på flyplassen uten å ha sjekket inn selv må du gå til skranken for å få fikset det, og da kan de hjelpe deg med det mot at du betaler et heftig gebyr.

Tips: Om du glemmer å sjekke inn på forhånd kan du laste ned appen og sjekke inn når du står på flyplassen. Da slipper du å betale gebyret.

Les også: Kan man kreve erstatning når flyet er forsinket? Forklart.

Pass på at bagasjen ikke veier for mye!

Når man kjøper en vanlig flybillett med Ryanair har hver person i utgangspunktet kun lov til å ha med seg en liten «Small personal bag» som de kaller det. Denne kan maks måle 40 cm x 20 cm, samt være 25 cm høy. Dette er mindre enn en vanlig bag, og mer på størrelse med en halvstor veske eller lignende. Dette er ikke vanlig håndbagasje! Så ikke pakk en stor sekk og sats på at det skal gå bra.

Om man vil ha skikkelig håndbagasje må man betale for en ekstra håndbagasje, men dette koster ikke så mye. Denne kan være mye større, og veie opptil 10 kg.

Man må også booke ekstra dersom man vil ha med seg innsjekket bagasje på flyet, og har betaler man per kolli man vil sjekke inn. Det er flere ulike valg her, så velg den typen bagasje du skal ha.

Dersom du dukker opp på flyplassen med for mye bagasje kan det bli dyrt! Ikke bare må du betale for den ekstra bagasjen der og da, du kan også ende opp med et servicegebyr for å sjekke den inn for sent. Her må man fort punge ut med flere hundre kroner om man har for mange håndbagasjer, om disse er for store, eller om man har glemt å bestille innsjekket bagasjeplass.

For noen år tilbake var Ryanair kjent for å ha veldig vanskelig bagasjeregler, og mange mente at disse var der for å villede reisende slik at de ikke forstår dem godt nok til å følge dem. Heldigvis har de svart på kritikken ved å endre reglene, så nå om dagen er de ikke lenger spesielt vanskelige å forstå. Bare hold deg innenfor antall kolli, størrelsen på disse og vekten på disse, så går det helt fint.

Vårt beste tips er å måle all bagasje før du bestiller ekstra bagasje på flyet. Pass på at de tingene du har tenkt å ta med deg faktisk passer innenfor de størrelsene som står oppført på Ryanair sine nettsider.

Hvilken flyplass lander du på?

Ryanair benytter seg ofte at billigere flyplasser lenger utenfor bysentrum enn det de dyrere flyselskapene gjør, noe som betyr at man ofte ender opp med å betale mer for å komme seg inn til byen, og dessuten bruke litt ekstra tid på dette. Et eksempel er i London hvor Ryanair nesten alltid lander på Stansted, en flyplass som er markant lenger vekk enn f.eks Heathrow.

Vi anbefaler at du sjekker ut hvordan du kommer deg fra flyplassen til bysentrum litt på forhånd, og eventuelt finner ut hvilke løsninger som er best.

Du må betale ekstra for å sitte sammen

I utgangspunktet kan man ikke reservere seter sammen hos Ryanair, med mindre man betaler for det. Om dere ikke betaler ekstra for å sitte sammen vil dere få tildelt vilkårlige seter rundt om på flyet hvor dere bevisst ikke blir plassert sammen. Det er mange som spør om å bytte plasser for å få sitte sammen med barn eller kjæresten, men om dere vil være sikret å sitte sammen må dere altså betale litt for det når dere kjøper billetten.

Følg reglene, så går det fint å fly med Ryanair

Nå har vi tatt for oss de viktigste tingene å tenke over når man skal fly med Ryanair, og dersom dere følger rådene og tipsene ovenfor vil dere trolig få en grei opplevelse av flyturen. Den kommer i alle fall ikke til å gi dere mange uventede gebyrer på flyplassen.

Ellers er det greit å nevne at Ryanair er kjent for å ha litt lite beinplass på flyene sine, og er relativt labert utvalg av mat og drikke (som man selvsagt må betale for).

Les også:

Legg igjen en kommentar