Hvordan nedbetale studielånet raskere

Vanligvis betaler man ned studielånet sitt fra studietiden over 20 år etter at man begynner å jobbe, og betaler da en viss sum hver eneste måned i alle disse 20 årene.

Noen synes det er kjedelig å ha så mye gjeld hengende over seg, og dersom du ønsker det er det helt mulig å betale ned studielånet raskere. I denne artikkelen skal vi se nærmere på to ulike måter du kan betale tilbake studielånet ditt raskere.

For å betale ned studielånet raskere kan du enten velge å øke de månedlige beløpene ved å redusere den totale nedbetalingstiden, eller betale inn ekstrabeløp som en engangssum. Begge deler gjør du via «Mine Sider» inne på Lånekassen sine nettsider.

Logoen til Lånekassen

Begge metoder fører til at du betaler ned studielånet raskere, men merk at hvis du betaler inn enkeltsummer vil nedbetalingstiden på 20 år fortsatt være lik. Da merker du forskjellen ved at du får lavere summer på fakturaen de neste månedene istedenfor at du blir ferdig med lånet raskere.

Ved å endre nedbetalingstiden fra 20 år til 15, 10 eller 5 år vil du åpenbart bli kvitt studielånet mye raskere. Da blir også fakturene du får hver måned proporsjonalt større.

Du kan ikke bare øke summen på de månedlige fakturaene for å betale ned studielånet raskere

Mange tenker at det bare er å øke summen du betaler på en faktura til Lånekassen for å betale ned litt ekstra på lånet, men så enkelt er det dessverre ikke.

Dersom du ønsker å betale inn en ekstra sum på studielånet ditt må du heller gå til Lånekassen sine nettsider og logge inn der. Der finnes det egen betalingsinformasjon du må bruke for slike ekstrainnskudd hvor du da betaler en sum ekstra én gang for å betale ned lånet.

Når du gjør dette blir det ingen endring i nedbetalingstiden, men du kan oppleve at de kommende fakturaene blir litt lavere ettersom du nå har mindre lån.

Lønner det seg å betale studielånet sitt ned raskere?

Det er mange som mener at det er dumt å betale ned studielånet raskere, og på sett og vis er det jo slik. Studielån er uten tvil det aller gunstigste lånet du kan ha, og har en lav rente, samt noen andre fordeler som at hele lånet blir slettet om du dør (i motsetning til for eksempel boliglån som kan overdras til ektefeller eller familie).

hvis du har flere typer lån bør du heller vurdere å betale ned andre lån raskere først, og heller kvitte deg med boliglånet før du fokuserer på studielånet. Økonomisk sett er dette det beste valget.

Det er også noen fordeler med å betale ned studielånet raskere. For hvis du ikke har andre lån vil det lønne seg å betale ned studielånet så raskt som mulig. Det er jo lave renter på studielånet, men det er fortsatt renter, så jo raskere du kvitter deg med lånet, jo mindre blir totalkostnaden for hele lånet.

Så start med andre lån, men betal gjerne ned studielånet raskere om du har økonomi og mulighet til det.

Det er mulig å innfri hele lånet samtidig

Sitter du med mer penger på sparekontoen enn du har i studielån? Fra Mine Sider på Lånekassen sine nettsider er det også mulig å innfri hele lånet ved å betale hele summen du skylder i én bankoverføring.

Les også:

Legg igjen en kommentar