Hvordan se studielånet i nettbanken

En ny oppdatering fra flere norske banker har gjort at man kan laste inn informasjon om studielånet sitt direkte i nettbanken. Her finner man jo informasjon om andre lån fra før av, og nå kan man også legge til info om studielånet her slik at du når som helst kan se hvor mye penger du skylder Lånekassen etter å ha tatt studielån.

For å få tilgang til denne informasjonen må du logge inn i nettbanken din, for så å gi Lånekassen fritak fra taushetsplikten om lånet ditt (du gir kun fritak for å vise saldo til banken). Dette må du bekrefte via Altinn, og når det er gjort kan du når som helst se hvor høyt studielån du har rett fra nettbanken din.

Per oktober 2020 er det kun Sparebank 1, Sbanken og DNB som tilbyr dette samarbeidet med Lånekassen, men i fremtiden kan det hende at nye banker også tilbyr det.

Den nøyaktige fremgangsmåten for å legge til visning av saldo på studielånet sitt i nettbanken varierer litt fra bank til bank, så nedenfor har vi delt inn artikkelen etter de ulike bankene som tilbyr samarbeidet.

Les også: Slik utsetter du tilbakebetaling av studielån.

Slik får du sett studielånet i nettbanken hos Sparebank 1

Start med å logge inn i nettbanken til Sparebank 1, enten på PC eller mobil. Klikk på knappen som heter «Legg til konto eller kort». Her får du opp mange ulike forslag, men gå litt ned på siden til du finner knappen for å koble opp mot Lånekassen.

Når du klikker på den får du litt informasjon om hva slags data Lånekassen nå kan dele med Sparebank 1, og så gjenstår det bare å signere avtalen med Altinn. Her kan du bruke BankID eller MinID.

Når avtalen er signert vil du se studielånet ditt i nettbanken når som helst under fanen «Lån».

Slik får du sett studielånet i nettbanken hos DNB

For å se studielånet ditt i nettbanken til DNB må du velge å legge til en konto fra en annen bank. Der får du opp en rekke forslag til ulike banker og kort, og gå nedover på siden frem til du finner Lånekassen. Klikk på denne og signer med BankID eller MinID, så dukker studielånet opp i nettbanken med det samme.

Lånet fra Lånekassen vil ligge under fanen «Kontoer», med et minustegn foran saldoen.

Les også: Er det lurt å binde renta på studielånet? Forklart.

Slik får du sett studielånet i nettbanken hos Sbanken

Hos Sbanken er fremgangsmåten litt ulike fra DNB og Sparebank 1, for du må starte med å gå til fanen «Mine lån». Der finner du eventuelt informasjon om lånene dine, og om du scroller litt nedover finner du en knapp med Lånekassen på. Klikk på denne og signert via Altinn med BankID eller MinID, så vil studielånet ditt være tilgjengelig her i fremtiden.

Du får se oversikt, men ikke betalt direkte i nettbanken

Selv om du får full oversikt over studielånet i nettbanken din kan du ikke foreta nedbetalinger, be om utsettelse av betaling eller lignende direkte i nettbanken. Alt slikt foregår fortsatt kun via Lånekassen sine nettsider. Så det eneste appen egentlig gjør er å hente et tall som viser hvor mye lån du har, og viser det i nettbanken, uten noen mer funksjonalitet enn et.

Du får likevel god kontroll over hvordan det står til med nedbetalingen av studielånet, et lån mange har vist seg å ha dårligere kontroll over enn boliglån og andre typer lån.

Les også:

Legg igjen en kommentar