Er det farlig å gi ut kontonummer? Forklart

Når man skal selge noe på internett eller lignende er det ofte at man må gi kjøperen kontonummeret sitt, i alle fall dersom man ikke skal bruke Vipps for betalingen. Men det er mange som lurer på om det egentlig er helt trygt å gi ut kontonummer til fremmede. Så er dette noe man kan gjøre uten å tenke seg om, eller innebærer det en risiko å gi ut kontonummeret sitt?

I prinsippet er det helt ufarlig å gi fra seg kontonummeret sitt. Denne informasjonen er ikke spesielt interessant i seg selv, og svindlere kan ikke egentlig gjøre noe skade med kun denne informasjonen.

Som oftest er det derfor helt trygt å gi bort bankkontonummeret sitt når man skal selge en gjenstand på Finn.no, Facebook eller lignende, og så lenge motparten virker som en vanlig person er det bare å kjøre på.

Les mer: Slik unngår du svindel på Finn.no.

Det er ikke mulig for noen å ta ut penger eller noe sånt kun ved å vite kontonummeret ditt. Dette er kun nyttig når man skal overføre penger til kontoen, ikke om man skal overføre penger fra kontoen.

Unngå identitetstyveri!

Problemet er bare dersom man blir lurt av en profesjonell svindler. For selv om man ikke kan gjøre skade med kun kontonummeret sitt, kan det være en del av mange brikker. Dersom du synes motparten er mistenkelig er det derfor ikke lurt å gi fra seg verken kontonummer eller noen annen personlig informasjon.

Dersom noen prøver å begå et identitetstyveri er nemlig kontonummer en av sakene de trenger å vite, sammen med ting som fødselsnummer, fullt navn og lignende. Så i seg selv er det trygt å gi ut kontonummeret, selv om det kan være en del av misbruket fra en identitestyv.

Les også: Hvordan unngå skimming av bankkortet ditt.

Vi anbefaler derfor å bruke hodet når man skal gi ut kontonummeret sitt. Gi det til personer som virker som de faktisk skal betale for en vare, men ikke gjør ting som å send det ut hvis du mottar en tilfeldig e-post ut av det blå hvor noen spørs om bankkontonummeret ditt.

Les også:

3 kommentarer om “Er det farlig å gi ut kontonummer? Forklart”

 1. Er det normalt at man ber selgeren om alle detaljer om bankkortet, (t o m sikkerhetskoden) for å kunne betale ut penger fra kjøperen? Burde det ikke heller være kontonummeret man vil ha? Dette gjelder betalingsløsningen på Tise.

  Svar
  • Hei.

   Sikkerhetskoden brukes kun for å bruke kortet, ikke for å overføre penger til det.

   Men det noen selgere kan trenge dersom de overfører fra en bank i et annet land er SWIFT- og BIC-nummere. Dette er kontonummeret gjort om til en internasjonal variant.

   Svar

Legg igjen en kommentar