Hva er stipend egentlig? Forklart

De fleste som hører om ordet stipend hører om det i sammenheng med stipend fra Lånekassen, enten som et utstyrsstipend, utdanningstipend eller noe sånt. Men hva er egentlig et stipend for noe, og er det forskjellig fra et studielån?

Et stipend er en sum man får utbetalt for å gjøre noe, uten krav om å betale tilbake. Typiske stipender kan være til studenter, gründere, kunstnere, forfattere eller andre som kan få stipend for å satse på noe. Det kan være spesifikke krav for at man skal kunne motta stipend, som for eksempel at man består en eksamen eller utgir en bok.

Det finnes mange ulike typer stipend man kan få, men de mest kjente er jo stipend fra Lånekassen, og stipend til kunstnere.

For å få innvilget et stipend må man som regel søke om stipend via nettsidene til den aktøren man vil ha stipend fra. Det er nesten alltid krav for hvem som kan få stipend, og det er ikke sikkert at alle oppfyller krav for å få stipend.

Kan andre bestemme hva stipendet skal brukes til?

Mange stipend gir frie midler som du kan bruke til hva du vil, enten det er boutgifter, mat, moro eller hva som helst. Andre stipend er øremerket spesifikke ting, som innkjøp av nytt utstyr til yrket du satser på eller noe sånt.

Dette avgjøres i vilkårene for å få stipendet, men det er absolutt mulig at det er begrensninger på hva man kan bruke pengene fra stipendet på.

Les også:

Legg igjen en kommentar